Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Avrupa Birliği Kozmetik

KOZMETİK ÜRÜNLERDE AHA (ALFA HİDROKSİ ASİTLER)

AHA’ lar, alfa karbon üzerinde bir hidroksil grubu ile ikame edilmiş karboksilik asitlerdir. Kozmetik ürünlerde en yaygın olarak kullanılan AHA’ lar glikolik asit ve laktik asittir. Glikolik asit, alfa hidroksi asetik asittir, laktik asit, alfa hidroksi propiyonik asittir. Kullanılan diğer AHA’ lar arasında sitrik asit (bir dihidroksi asit), 2-hidroksioktanoik asit (alfa hidroksikaprilik asit) ve 2-hidroksidekanoik asit (alfa hidroksikaprik asit) yer alır.

Kozmetik ürünlerdeki Alfa hidroksi asitlerin güvenliği, dermal toleransları açısından bazı Avrupa Birliği Üye Devletler tarafından sorgulanmıştır.

Bu maddelerin hem dermal hem de sistemik güvenliğine ilişkin endişelerin sonucunda bu maddelerin 1223/2009 Kozmetik Direktifi Ek III’te (kozmetik ürünlerin belirtilen kısıtlamalar ve koşullara tabi olmak dışında içermemesi gereken maddelerin listesi) listelenmesine ilişkin taleplere yol açmıştır.

Cildi soyma ve temizleme işlevi için tasarlanmış olan birçok kozmetik ürün vardır. Bu ürünler çoğunlukla AHA olarak adlandırılan alfa hidroksi asitlerden glikolik ve laktik asitleri içerir. AHA içeren ürünlerle ilgili piyasada mevcut iddialar genellikle ciltte kırışıklığın azalması, tıraş sonrası oluşabilen tahrişi yumuşatma, cilt tonu eşitsizliğine fayda, güneş hasarı ile oluşan lekelerin görünümünü yumuşatma, cildin esnekliği-sıklığı ile ilgili ifadelerdir.

AHA’ lar, hücre döngüsünü teşvik etmekte etkilidir ve maksimum hücre döngüsü pH 3’te elde edilir. Bu nedenle AHA içeren ürünler 2,8 – 4,8 arasında değişen bir pH aralığında en yüksek hücre döngüsünü uyarmaktadır.

FDA’ nın (Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu) kozmetik ürünlerde AHA’ ların kullanımına ilişkin endişeleri mevcuttur. Bunlar;

  • Uzun süreli kullanım güvenliği
  • Çalışmaların sınırlı olması
  • Diğer kozmetik bileşenlerin emilimi üzerindeki etkileri hakkında sınırlı bilgi
  • AHA’ ların cildin UV maruziyetine verdiği tepkiler üzerindeki etkileri

Bu endişelerin giderilmesine dair veriler elde edilene kadar önerilen tavsiyeler ve kullanım miktarı ile pH bilgisi aşağıdaki gibidir.

  • Glikolik asit % 4’e varan bir seviyede ve pH ≥ 3.8 olan bir seviyede güvenle kullanılabilir.
  • Laktik asit maksimum% 2,5 seviyesine ve pH ≥ 5’e kadar
  • AHA ve BHA içeren ürünleri geniş bir bölgeye uygulamadan önce cildin küçük bir bölgesinde test edilmesi gerekmektedir.
  • Eğer cilt tahrişi veya uzun süreli bir batma hissi olursa ürünü kullanmayı bırakmanız ve cilt doktoruna danışmanız gerekmektedir.
  • Ürünü alırken önerilen kullanım koşullarına uymak önemlidir.
  • AHA ve BHA içeren ürünlerle birlikte mutlaka güneş koruyucu kullanmak gerekmektedir.

Avrupa’ da yapılan değerlendirmeler sonucunda;

Genel tüketici kozmetiklerinde, bu bileşenlerin artan güneş duyarlılığını önlemek için formüle edildiğinde veya kullanım talimatları günlük güneş koruması kullanımını içerdiğinde pH 3.5’te toplam AHA konsantrasyonu olarak da %10’a kadar olan seviyelerde güvenli olduğu sonucuna varmıştır.

Profesyonel kullanım, salon ürünleri ya da kısa ve sürekli kullanım amacıyla tasarlanan eğitimli bir kişi tarafından uygulandığında ve uygulama için ilgili talimatların eşlik ettiği ürünlerde ise pH 3.0 toplam AHA konsantrasyonu ise %30’a kadar olan seviyelerde güvenli olduğu sonucuna varmıştır.

Ayrıca, tüketiciye uygun uyarıların eklenmesi tavsiye edilir:

* gözlerle temastan kaçınmak

* AHA’ lar içeren içeren kozmetik ürünler kullanılırken UV’ den kaynaklanan hasarın artmasına yatkınlığı nedeniyle UV’ den kaçınmak / ve ya koruma sağlamak.

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?