ABD Avrupa Birliği Kozmetik

HAYVANSIZ KOZMETİK GÜVENLİK DEĞERLENDİRMESİ

Gelecek yıl, kozmetikte hayvan dışı test alternatiflerinin gelecekteki dünya çapında alımını ve düzenleyici kabulünü teşvik etmeyi ve şekillendirmeyi amaçlayan beş yıllık, endüstri liderliğindeki küresel bir program başlatılacak.

2022’de başlayacak olan Yeni Bilim Programı (NSP – The New Science Programme), birkaç güzellik markası lideri ve kar amacı gütmeyen Humane Society International (HSI) ile birlikte Kozmetik Avrupa (Cosmetics Europe), Kişisel Bakım Ürünleri Konseyi (Personal Care Products Council) ve Kozmetik İttifakı Kanada (Cosmetics Alliance Canada) tarafından tanıtıldı.

Bugün Cosmetics Europe’un Yıllık Konferansı (CEAC) 2021’de tanıtılan ve Ocak 2022’de resmi olarak başlatılması planlanan program, kozmetiklerin tamamen hayvan testlerinden arındırıldığı küresel bir geleceği ileriye götürmek için tasarlandı. Program, güvenlik değerlendirme kapasitesi, düzenleyici kullanım ve eğitim-öğretim olmak üzere üç temel üzerine inşa edildi ve beş yıllık süresi boyunca program kapsamındaki çabaları koordine edecek bir merkezi danışma kurulu içeriyor.

Hayvan deneylerine alternatif metotlar ile ilgili bilimi, mevzuatı ve eğitimi yönlendirecek bir “küresel program”

Güvenlik ve Çevre Güvence Merkezi’nin (The Safety & Environmental Assurance Centre – SEAC) strateji ve iletişim lideri Gavin Maxwell’in özel bir tanıtım konferansı oturumunda, Yeni Bilim Programı’nın şu anda kozmetik endüstrisinin tüm alanlarından üyeler aldığını ve oradan dünya çapında hayvansız deney alternatiflerinin bilim, eğitim ve mevzuat kabulünü ilerletmek amacı ile pazar ortaklarına yaklaşmaya çalışacağını belirtti.

Kozmetik endüstrisi yıllardır ürün güvenliği ve hayvan deneylerine alternatif metotların geliştirilmesinde lider konumdaydı. ABD Kişisel Bakım Ürünleri Konseyi’nde Baş Bilim Adamı ve Bilimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Alexandra Kowcz bir sonraki adımın bunu küresel bir aşamaya yükseltmek olduğunu belirtti.

“Amaç, inovasyonu gerçekten ilerletmek ve küresel olarak hayvan testi yapmadan güvenli ürünler geliştirmektir. Çünkü bilim küreseldir ve dünyanın neresinde olursanız olun aynıdır. İşbirliği ve ortaklıklar sayesinde birçok başarıya imza attık ve bu işbirliğine devam etmemiz gerekiyor.”

Yakın Gelecek: Küresel Hayvan Testi Yasakları

Maxwell, tüketicilerin de hayvan testleri konusunda bu değişikliği istediğini belirtti. Tüketiciler güvenli kozmetikler talep ediyorlar, ancak bunları hayvanlar üzerinde test yapılmadan istiyorlar. Ve ayrıca ürünlerin çevreye zarar verme potansiyeli konusunda giderek daha fazla endişe duyuyorlar. Tüketicilerin bu istekleri ele alındığında, yakın gelecekte hayvan testi yasakları gerçek olacak.

Yeni Bilim Programı’ndaki temel amacın, hem insan sağlığı hem de çevresel etki güvenliği değerlendirmeleri için hayvan deneylerine alternatif metotların ve yeni nesil alternatif yaklaşımların geliştirilmesini sağlamak olduğu belirtildi. Ve amacın sadece bilim ve teknolojinin, bunu sağlamak için sürmesini sağlamak değil, aynı zamanda mevzuatlar arasında bu yeni hayvansız test yaklaşımlarının uzun vadeli kabulünü sağlamak olduğu eklendi.

“Endüstri, bilimin çoğunu geliştirmekten gerçekten sorumludur, bu yüzden bunun devam etmesi gerekiyor. Ancak aynı zamanda bu bilgiyi kullanması gereken insanlarla işbirliği içinde olması gerekiyor. Düzenleyicilerin neler olup bittiğini ve alınan kararları ve nedenlerini takip edebilmeleri ve sürece katkı sağlayabilmeleri için bir araya getirilmesi gerekiyor.” (HSI’nın Bilim ve Mevzuat İşleri Kıdemli Direktörü, Kate Willett)

Kozmetiklerin büyümesini ve yeniliğini desteklemek için “HAYVAN OLMAYAN TESTLER”

Beiersdorf’ta İnovasyon Kurumsal Başkan Yardımcısı Horst Wenck’in yapmış olduğu açıklamada, dünyanın önde gelen endüstrilerinden biri olan Avrupa Kozmetik Endüstrisi’nin yenilik yapma yeteneğinin, çoğunlukla  yeni malzemeler kullanmakta yattığını belirtti. Yıllar boyunca bu yeniliklerin, ya tarihsel hayvan verileri ile ya da cilde nüfuz ettiği anda üzerinde güvenlik değerlendirmeleri yapılarak değerlendirildiğini; ancak tüketicilere daha iyi ürünler sunmak için hayvansız deney metotlarındaki gelişmelerden yararlanmak gerektiğini belirtti.

Son olarak bu çalışmalara destek vermek için Yeni Bilim Programı’na katılmak isteyen ortakların, doğrudan Cosmetics Europe veya Personal Care Products Council’a ulaşabileceklerini belirttiler.

Haber kaynağı: https://www.cosmeticsdesign-europe.com/Article/2021/06/15/Cosmetics-industry-unveils-animal-free-safety-assessment-New-Science-Programme-set-to-launch-2022

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?