Avrupa Birliği Genel Laboratuvar

GÜZELLİK ÜRÜNLERİ AMBALAJLARINA 3R YAKLAŞIMI

Amerika’da bir üniversitede yapılan çalışmaya göre güzellik endüstrisi her yıl 120 milyar adet plastik ambalaj kullanmaktadır. Bu bilgi doğrultusunda, birçok kozmetik sektörü devi konuyla ilgili “Sıfır Atık Raporu” yayınlanmıştır. Yayınlanan raporlara göre;

• Tüketicilerin %91’i daha az ambalajı tercih etmektedir.

• Tüketicilerin %88’i ambalajlarını yeniden kullanmayı hedeflemektedir.

Birleşik Krallık’taki tüketicilerin %92’si sürdürülebilir ambalajlamanın çevre için önemli olduğunu belirtmiştir.

• Tüketicilerin neredeyse yarısının çevreye zararlı ambalajlara sahip ürünleri satın alma olasılığının daha düşük olduğu tespit edilmiştir.

  • Dünya çapında tüketicilerin neredeyse dörtte üçü sürdürülebilir ambalajlar için daha fazla ödeyeceklerini söylemiştir.

• Rapora göre, yeniden kullanılabilir paketleme programları, bugün piyasadaki en önemli ambalaj azaltma fikirlerinden biridir.

Yakın tarihli bir rapor, küresel plastik geri dönüşüm oranının %10’un altında olduğunu ve geri dönüşüm kutularına atılan plastiğin bile mekanik veya kimyasal olarak geri dönüştürülüp yeni ambalajlara dönüştürülmesinin pek olası olmadığını ortaya koymuştur.

Rapora göre bazı markalar on yıllardır yeniden kullanılabilir seçenekler sunmaktadır, ancak bu geçmişteki tüketici talebi modele uymamaktadır. Bir güzellik markası konuyla ilgili “O zamanlar herkes plastiğe geçmekteydi, şimdi ise müşteri taleplerinin tam bir döngü oluşturduğu noktaya gelinmiştir. Sadece alışveriş yapanlardan değil, kendi mağaza ekiplerimizden ve daha geniş politika ve kültürden gelen taleplere de yanıt vermekteyiz.” şeklinde bir açıklama yapmıştır.

Bir diğer marka raporunda, etkili iade ve yeniden doldurma programları oluşturmanın önündeki en büyük engellerden birinin tüketim mallarının kısa vadeli “take-make-waste” modeli olduğunu söyledi. Döngüsel bir modelin çalışması için, yalnızca tedarik zincirindeki farklı paydaşların birlikte çalışması gerektiğini değil, aynı zamanda tüketicilerin güzellik ürünleriyle ilgili beklentilerini ve uygulamalarını da ayarlamaları gerektiğini belirtilmiştir. Bazı markalar, tüm iş modellerini ambalaj döngüselliğini tüketiciler için daha gerçekçi hale getirme etrafında inşa etmektedir.  Örneğin, bir renkli kozmetik markası, tüketicilerin eski ambalajları marka tarafından yeniden kullanılması veya geri dönüştürülmesi için postayla göndermesine olanak tanıyan bir ürün abonelik modeli kullanmaktadır.

Sonsuz Döngüler ve Salımın Azaltılması

Rapora göre, plastik şu anda işlevsel olarak geri dönüştürülemezken, bazı markalar sınırsız geri dönüştürülebilir paketleme seçeneklerine yönelmektedir. Plastikler geri dönüştürüldüğünde yapısal bütünlüklerini kaybetmekte; bu, plastik ambalajların mekanik olarak geri dönüştürülmesi durumunda, hızla yeniden kullanılamayacak kadar düşük kaliteli hale gelmektedir. Aynı zamanda, rapora göre üretilen alüminyumun %75’i bugün hala kullanılmaktadır. Bir firma, önceki haberlerinde plastik olmayan ambalaj malzemelerinin kimyasal olarak daha reaktif oldukları için özel güvenlik testleri gerektireceğini söylemiştir. Rapor, özellikle alüminyum teneke sabun yedekleri ve el sabunu için yeniden doldurulabilir paketlerin yeniden kullanım programlarındaki alüminyumun kullanımını vurgulamıştır.

Yaratıcı Paketlemeler

Birçok güzellik markası ve tedarikçisi, iz bırakmayan tamamen yeni ambalaj konseptlerine yönelmektedir. Raporda, güzellik endüstrisi için piyasada aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok yeni ambalaj malzemesi bulunduğu belirtilmiştir:

Biyo-bazlı ambalaj: Bazı ambalaj tedarikçileri, plastik benzeri ürünler yaratmak için biyopolimerlere yönelmektedir. Ambalaj tedarikçileri daha önce biyopolimerlerin plastiğe olan ihtiyacı azaltabilecekken, iyi yönetilmedikleri takdirde çevreye zarar veren tarımsal uygulamaları da teşvik edebileceklerini belirtmiştir.

Tohum kökenli ambalaj: Markalar ve ambalaj tedarikçileri, tohumlarla dolu kağıt ambalaj kullanımını araştırmaktadır. Bir şirket raporunda, ürünleri krizantem tohumlarıyla kompostlanabilir kutularda sevk etmeye odaklanmıştır ve böylece tüketiciler ambalajları kullanım sonrası ekip çiçek yetiştirebileceklerdir.

Çözünebilir ambalaj: Endüstri, ticari fuarlarda ve bazı perakende raflarda tamamen çözünebilir ambalajlar ile karşılaşmaya başlamıştır. Bir vücut yıkama ürünleri şirketi, sıfır atık oluşumunu sağlayan çözünebilir paketler kullanmaktadır.

Mısır bazlı ambalaj: Rapora göre, mısır atıklarından kompostlanabilir bir biyopolimer geliştirilmiştir. Bir üniversite mısır gevreği üretiminden kaynaklanan atıkları kullanarak polistiren ve plastik ambalajlara bir alternatif yaratmıştır.

Ekilebilir ürün atıkların ambalajları: Raporda ayrıca, ürün kullanıldıktan sonra dikilmesi amaçlanan bir göz kalemi de yer almıştır.

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?