Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Avrupa Birliği Kozmetik

GÜNEŞSİZ BRONZLAŞTIRMA ÜRÜNLERİ

Dihydroxyacetone (DHA) Kullanımına Dikkat!

Cildini güneşin zararlı ışınlarına maruz bırakmak istemeyen ama aynı zamanda teninde güneşin sunduğu ışıltıyı bulmak isteyen tüketiciler, güneşsiz bronzlaşma ürünlerini tercih etmektedirler. Kendinden bronzlaştırıcılar olarak da adlandırılan güneşsiz bronzlaşma ürünleri, cildi zararlı ultraviyole (UV) ışınlarına maruz bırakmadan bronzlaşmış bir görünüm verebilmektedir. Tüketicilerin bronzlaşma tutkusu ve uzun süre UV ışınlara maruz kalmanın neden olduğu problemlere farkındalığın artması sonucunda son 10 yılda güneşsiz bronzlaştırma ürünlerinin tüketimi önemli ölçüde artmıştır.

Çoğu güneşsiz bronzlaşma ürünündeki aktif bileşen olan DHA, renk katkı maddesi olarak bu ürünlerde kullanılmaktadır. DHA, cildi geçici olarak koyulaştırmak ve bronzluğu elde etmek için cildin yüzey katmanındaki ölü hücrelerle reaksiyona girer. Renk tipik olarak birkaç gün sonra kaybolur.

DHA solüsyonları, güneş ışığına veya UV radyasyonuna maruz kalmadan bronzlaşmış bir cilt elde etmek amacıyla sprey kabinlerinde kullanılmaktadır. Hollanda Gıda ve Tüketici Ürünleri Güvenliği Otoritesi (VWA), sprey uygulamalarında tüketicinin inhalasyon ve dermal yol ile maruz kaldığı DHA’ nın güvenliği ile ilgili endişelerini dile getirmiştir.

2006 yılında, Danimarka Çevre Bakanlığı adına Danimarka Toksikoloji Merkezi, farklı sprey kabinlerinden maruz kalma değerlendirmesi de dahil olmak üzere, sprey kabinlerinde uygulanan bronzlaşma kremlerinde DHA’nın bir değerlendirmesini gerçekleştirmiştir.

Tüketici Güvenliği Bilimsel Komitesi (SCCS) Mart 2020’de DHA bileşeni için yayınlamış olduğu SCCS/1612/19 görüşünde, DHA’nın sprey kabinlerinde kendiliğinden bronzlaştırıcı bir bileşen olarak kullanımının % 14’e kadar tüketicinin sağlığı için bir risk oluşturmayacağını bildirmiştir.

20 Ekim 2020’de, Avrupa Komisyonu, AB Kozmetik Ürünler Yönetmeliği Ek III’ü değiştirmeyi öneren taslak yönetmeliği Dünya Ticaret Örgütü (The World Trade Organisation)’ne bildirmiştir. DHA için gelecek olan yeni sınırlama şu şekildedir:

  • Oksidatif olmayan saç boyası ürünlerinde saç boyası maddesi olarak maksimum % 6,25 konsantrasyonda,
  • Güneşsiz bronzlaştırıcı ürünlerde maksimum % 10 konsantrasyonda kullanımı Ek III’e eklenecektir.

Bu öneri, Tüketici Güvenliği Bilimsel Komitesi (SCCS) ’nin Mart 2020’deki SCCS/1612/19 nihai görüşüne dayanmaktadır.

Yönetmeliğin aşağıdaki geçiş dönemleri ile 2021 yılının 2. Veya 3. çeyreğinde yayınlanması beklenmektedir. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren;

  • 6 ay sonra, kısıtlamalara uymayan saç boyası ve DHA içeren güneşsiz bronzlaşma ürünleri Avrupa Birliği pazarına arz edilmeyecektir.
  • 9 ay sonra, kısıtlamalara uymayan saç boyası ve DHA içeren güneşsiz bronzlaşma ürünleri Avrupa Birliği piyasasında satışa sunulmayacaktır.

Bu yeni Yönetmelik yalnızca AB ve Kuzey İrlanda’da geçerli olacaktır. Birleşik Krallık, bağımsız Birleşik Krallık denetimi olmaksızın AB SCCS görüşlerini ve yasal değişiklikleri Birleşik Krallık Kozmetik Yönetmeliği’ne otomatik olarak uygulamayacaktır.

Kozmetik mevzuatı, yönetmeliklerdeki değişiklikler, regülasyona uyumluluk ve bu gibi konularda daha fazla bilgi almak isterseniz bize danışabilirsiniz.

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?