Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Avrupa Birliği Kozmetik

FRANSA’NIN ÇEVRESEL İDDİALAR ÜZERİNDE GETİRDİĞİ SINIRLAMALAR

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren AGEC (İsrafa Karşı ve Döngüsel Ekonomi) yasası Fransa’da yürürlüğe girmiştir. Bu yasanın ana hedefi, israfı azaltmak ve döngüsel bir ekonomik yapıyı teşvik etmektir. Bu nedenle bu yasa ile verilen kararlar arasında, atık toplama ve sınıflandırmayı iyileştirmek için Triman logosunun ambalaj üzerine eklenmesi zorunluluğu getirilmiştir. Bununla birlikte, AGEC yasası plastik ambalaj konusunda ulusal bir strateji belirlemektedir. Bu yasaya göre, tek kullanımlık plastik ambalajlar 2025 yılına kadar %20 oranında azaltılacak ve 2040 yılına kadar ortadan kaldırılması hedeflenmektedir.

Ayrıca, Fransız hükümeti yeşil aklamayı (Greenwashing) sınırlandırmak istemekte olduğunu bildirmiştir. Greenwashing olarak da bilinen yeşil aklama, bir kuruluşun çevreyi koruyan politikaları varmış gibi sunulup, asılsız çevreci iddialarla yanıltıcı reklamların yapılması ve bu iddiaların ürün ambalajlarında yer alması olarak ifade edilmektedir.  Bu nedenle, AGEC yasası, biyo-bozunur (biodegredable), çevre dostu (environment friendly) ve eşdeğer iddiaların kullanılmasını yasaklamıştır. Önümüzdeki aylarda Fransız Hükümeti’nin, eşdeğer iddia tanımına giren iddialar ve Avrupa Birliği Eko-Etiket’in kullanımı üzerine bir kılavuz yayınlayacağı bildirilmiştir.

Tüketicilere daha kapsamlı bilgi sağlamak amacıyla, çevresel atığa sebep olan ürünlerin üreticileri ve ithalatçıları geri dönüştürülmüş malzemelerin çevresel özelliklerini, kullanımı hakkında işaretleme, etiketleme yoluyla bilgilendirmesi gerekmektedir.

Fransa Hükümeti kozmetik ürün etiketlerinde kullanılan çevresel iddialar konusunda aşağıdaki sınırlamaları getirmiştir:

  • Kompostlanabilirliği sadece endüstriyel bir ünitede sağlanabilen plastik ürünler ve ambalajlar ‘’kompostlanabilir’’ olarak etiketlenemez.
  • Evsel veya endüstriyel kompostlaştırılabilen plastik ürünler ‘’Çevreye atmayın’’ ibaresi ile işaretlenmelidir.
  • Bir ürün veya ambalaj üzerinde “biyo-bozunur”, “çevre dostu”, veya diğer eşdeğer ifadelerin kullanılması yasaktır.
  • Bir ürünün geri dönüştürülmüş yapısından bahsedildiğinde, fiili olarak dâhil edilen geri dönüştürülmüş malzemelerin yüzdesi belirtilmelidir.

Kararname, maddenin uygulama koşullarını, özellikle çevresel özelliklerin tanımını ve kuruluş şartlarını, ilgili ürün kategorilerini ve ayrıca tüketici bilgilendirme şartlarını belirlenmesi gerektiğini belirtmiştir.

Alınan kararların, 30 Nisan 2022’den itibaren geçerli olacağı ve markaların 29 Nisan 2022’den önce üretilen veya ithal edilen ürünleri bu kısıtlamalara uymasalar dahi stokları tükenene dek 1 Ocak 2023’e kadar satmaları için süre verildiği bildirilmiştir. Fransa’da kozmetik ürünlerin satışını gerçekleştiren firmaların, en son ki çevresel gerekliliklere uygunluğunu sağlamak için ithalatçılarıyla iletişime geçmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?