Avrupa Birliği Çevre Kozmetik

FRANSA’DAN OCTOCRYLENE YASAĞI ÇAĞRISI

Fransız Gıda, Çevre ve İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı (ANSES), çevre üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle UV filtre fonksiyonu sebebiyle birçok güneş kremi formülüne dahil edilen Octocrylene bileşeninin yasaklanması yönünde çağrıda bulunmuştur.

Octocrylene, cildi güneş ışığından korumak için güneş kremlerinde yaygın olarak kullanılan bir UV filtresidir. Bununla birlikte, araştırmalar bileşenin mercan resiflerinde birikime yol açacağı ve mitokondriyal disfonksiyonu tetikleyebileceğini ve ayrıca ticari ürünlerde zamanla benzofenona dönüşebileceğini göstermiştir.

Tüketici Güvenliği Bilimsel Komitesi (SCCS), Octocrylene’nin UV filtresi olarak kullanımını maksimum %9 (itici gaz sprey ürünleri) ve %10 (diğer ürünler) konsantrasyonlarında güvenli olarak değerlendirmiştir, ancak çevresel etkisini değerlendirmemiştir. ANSES, maddenin yasaklanmasının çevredeki varlığını azaltmanın ve ekosistemler üzerindeki zararlı etkilerini azaltmanın tek yolu olduğuna inanmaktadır.

Fransa’nın Octocrylene’in yasaklanması çağrısının Avrupa Birliği yetkililerine iletilmesi ertelenmiş ancak basına sızan haberler doğrultusunda haber yayılmıştır. Bu yasak çağrısı sektörde ve kamuoyunda tepkilere yol açmıştır.

Fransız Güzellik İşletmeleri Federasyonu (FEBEA), Octocrylene’in güvenliğinin halihazırda SCCS tarafından değerlendirildiğini savunmakta ve mercan resiflerinin beyazlamasının esas olarak küresel ısınmanın sebep olduğu artan okyanus sıcaklıklarından kaynaklandığını belirterek, çevresel etkisi iddiasına itiraz etmektedir.

Bu sorunu çözmek için kozmetik endüstrisi, deniz ortamlarının güneş koruyuculara maruziyeti için standart bir hesaplama modeli geliştirmek üzere Uluslararası Kozmetik Güvenliği İşbirliği (ICCS) ile çalışmaktadır. Modelin 2023 yılı sonuna kadar tamamlanması ve kozmetik markaları, araştırma kuruluşları ve ajanslar dahil tüm paydaşların kullanımına sunulması beklenmektedir.

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?