Avrupa Birliği Birleşik Krallık Kozmetik

FORMALDEHİT AÇIĞA ÇIKARAN BİLEŞENLER İÇİN YENİ DÜZENLEME

Yeni Avrupa Kozmetik Yönetmeliği Değişikliğine göre Formaldehit açığa çıkaran AB’de piyasaya sürülen kozmetik ürünler için bitmiş ürün formülasyonunda formaldehitin %0,001’den daha yüksek seviyelerde mevcut olduğu durumlarda ürün etiketinde “Formaldehit içerir” uyarısı bulunmalıdır.

Formaldehit salımı yapan koruyucu bileşenler içeren kozmetik ürünlerin etiketlenmesine ilişkin Avrupa Kozmetik Yönetmeliği (EC) 1223/2009 Ek V’de yapılan değişiklik taslakları Dünya Ticaret Örgütü’ne bildirilmiştir. Önerilen güncellemeler, formaldehit konsantrasyonları %0,05’ten %0,001’in üzerinde olan bitmiş ürünler için etiketlemede ek uyarıların belirtilmesini gerektirecektir. Üreticilerin, ilgili koşullar mevcut olduğunda, bu uyarıyı mevcut ürünlere eklemesi veya formaldehit salımının bu sınırın altında olmasını sağlamak için ürünlerini yeniden formüle etmesi gerekecektir. Ancak bu sınırları göz önünde bulundurmasının yanı sıra ürün formülasyonlarında ürünün korunmasını sağlamak için yeteri kadar bileşenin de eklenmesi gerekmektedir.

Yeni AB düzenlemesinin yayınlanması tahmini olarak 2022’nin ilk yarısında gerçekleşecek. Kozmetik ürün üreticileri ve marka sahipleri, ürünlerinin 2024’ten itibaren yürürlüğe girmesi beklenen bu yeni etiketleme gereksinimine uygun olduğundan emin olmalıdır.

Kozmetik ürünlerde yaygın olarak kullanılan DMDM Hydantoin, Imidazolidinyl Urea ve Diazolidinyl Urea gibi koruyucuların, bitmiş üründe koruyucu bir işlevi yerine getirmek için kullanıldığı fakat bu bileşenlerin aynı zamanda formaldehit salımı yaptığı bilinmektedir. Kozmetik ürünlerde formaldehit bileşeninin kullanımı yasaklanmıştır ve formülasyonlara kasıtlı olarak eklenmemelidir. Ancak, formaldehit açığa çıkaran koruyucu maddelere Kozmetik Yönetmeliği Ek V’de listelenmeleri ve orada belirtilen kısıtlamalar dâhilinde kullanılmaları koşuluyla izin verilmektedir. Hali hazırda, formaldehit içerdiği veya açığa çıkardığı bilinen ürünler, bitmiş üründeki formaldehit konsantrasyonunun %0,05’i aştığı durumlarda ürün etiketinde “formaldehit içerir” uyarısını taşıması gerekmektedir. 2020 tarihinde Avrupa Komisyonu, %0.05’in altındaki formaldehit maruziyetinin duyarlı bireylerde kontakt dermatiti indükleyebileceğini öne süren ek bilgiler yayınlamıştır. AB Tüketici Güvenliği Bilimsel Komitesi (SCCS), bu yeni verileri dikkate alarak mevcut eşiğin tüketicileri yeterince korumadığı ve %0,05’ten %0,001’e düşürülmesi gerektiği sonucuna varan bir görüş yayınlamıştır.

AB Komisyonu, ürünlerin piyasaya sürülmesi için 24 aylık bir geçiş süresi ve ardından mevcut stok üzerinden satış için 24 aylık bir geçiş süresi önermiştir. Etkilenen ürünler için Sorumlu Kişi (Responsible Person), ürünlerden açığa çıkan formaldehit seviyelerini doğrulamak için test edilmesini ve gerektiğinde değişiklikte sağlanan zaman çizelgelerine göre uygun şekilde etiketlenmesini sağlamalıdır.

Bu nedenle, yeni düzenleme Haziran 2022’de yayınlanacak olsaydı, %0,001’den fazla formaldehit içeren ürünler satılmaya devam edebilirdi. Ancak bu yalnızca bir geçiş düzenlemesi olduğundan ilgili ürünler Haziran 2024’e kadar “formaldehit içerir” olarak etiketlenmelidir. Belirtilen koşullara uygun olmayan tüm ürünler Haziran 2026’ya kadar satılabilmektedir; bu tarihten itibaren satışı yasaklanmıştır.

Şu anda Birleşik Krallık Kozmetik Yönetmeliğinde eşdeğer bir değişiklik planlanmamaktadır. Ancak bu düzenleme Kuzey İrlanda’da uygulanacaktır.

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?