Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Avrupa Birliği ECHA Kozmetik

ECHA’DAN “TPO” YASAĞI ÖNERİSİ

Avrupa Kimyasal Ajansı (ECHA), Trimethylbenzoyl Diphenylphosphine Oxide (TPO) bileşenini çok yüksek endişe arz eden bir madde olarak tanımlamış olup Kozmetik Yönetmeliği (EC) No 1223/2009 (madde 15)’e göre yasaklanacağını belirtmiştir.

Şu anda, TPO’nun %5 konsantrasyonda yapay tırnak sistemlerini güzelleştirme ürünlerinde kullanılmasına izin verilmekte olup, maddenin sadece profesyonel kullanımına izin verilmektedir.

ECHA, 2020’de “cinsel işlev ve doğurganlık üzerinde olumsuz etkileri” olduğunu bulduktan sonra TPO yasağını önermiştir.

Oje Kullanımı

ECHA’ya göre TPO’ya alternatif bir madde bulunmamaktadır.

“Bildiğimiz kadarıyla alternatif maddeler hakkında bilgi yok. ECHA kayıt veri tabanında bulunan yapısal olarak benzer maddelerin alternatif maddeler olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir” diye açıklamada bulunulmuştur.

Madde ilk olarak 2014 yılında ECHA tarafından güvenli kabul edilmiştir. Ancak, kullanımına yalnızca profesyoneller tarafından izin verilmektedir.

TPO ile İlgili “Büyük” Sorunlar

TPO üzerine 2020 yılında Almanya’da yapılan bir araştırma, tüm deneklerde erkek sıçan testislerindeki histolojik değişikliklerin (doku ve hücrelerdeki değişiklikler) “çok büyük” olduğunu ve “doğurganlıkta önemli bir azalmaya” yol açtığını ispat etmiştir.

Araştırmacılar, “tüm erkeklerde testiküler atrofi ve epididimde azalmış sperm sayısı gözlemlendiğini” ve dişiler için, dokuz fareden üçü “çiftleşme döneminde düzensiz döngüye sahip olduğunu” bildirmiştir.

Ayrıca, bir Fransa’ya ait bir araştırmada, “erkek sıçanlarda yapılan araştırmalarda kısırlığa yol açan tutarlı bir üreme toksisitesi bulunduğu” sonucuna varmıştır.

Regülasyon Hamleleri

Yetkililer, son aylarda kozmetik segmentinde kullanılan diğer kimyasalları düzenlemek için harekete geçmiştir.

ECHA kısa bir süre önce, insan sağlığı veya çevre için risk oluşturduğundan şüphelenilen 24 maddeden oluşan ve yedisi değerlendirmeye tabi olan kozmetik bileşenleri barındırmakta olan Eylem Planı’nın taslağını yayınlamıştır.

Bu ayın başlarında ECHA, 10.000 PFAS için bir kısıtlama çağrısında bulunan bir teklif yayınlamıştır.

Tüketici Güvenliği Bilimsel Komitesi, deodorantlar, ter önleyiciler, rujlar ve diş macunları dışındaki kozmetik ürünlerde alüminyum kullanımına ilişkin nihai görüşünü yayınlamıştır ve kozmetik bir bileşen olarak güvenliğini belirlemiştir.

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?