Avrupa Birliği Kozmetik SCCS

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BİLEŞENLER: RETİNOL VE TÜREVLERİ

Yaygın olarak “A Vitamini” olarak bilinen kozmetik bileşenler, Retinol ve türevleri dahil olmak üzere kimyasal olarak ilişkili bir grup bileşeni kapsamaktadır. Bu maddeler, cilt dokusunu iyileştirerek kolajen üretimini artırmaya yardımcı oldukları için kozmetik ürünlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Güncel durumda, AB Kozmetik Yönetmeliğinde Retinol kullanımına ilişkin herhangi bir kısıtlama olmamasına karşın Haziran 2023’te Avrupa Komisyonu tarafından, Dünya Ticaret Örgütü’ne (WTO) kozmetik ürünlerde Retinol, Retinyl Acetate ve Retinyl Palmitate kullanımını kısıtlayan bir düzenleme taslağı bildirilmiştir.

Tüketicilerin A Vitamini Maruziyeti

Tüketicilerin A vitamini bileşenlerine genel maruziyeti kozmetik, gıda, gıda takviyeleri gibi çeşitli kaynaklardan maruz kalarak güvenli seviyeleri, yani tolere edilebilir üst alım seviyelerini (UL) aşabileceğinden A vitamini, AB yetkililerinin ilgi odağındadır.

Avrupa Komisyonu, Bilimsel Tüketici Güvenliği Komitesi’ni (SCCS) kozmetik ürünlerde A Vitamini bileşenlerinin güvenliğini değerlendirmekle görevlendirilmiştir. Bu nedenle kozmetik ürünlerde Retinol, Retinyl Acetate ve Retinyl Palmitate’in kullanımı için güvenli sınırları SCCS tarafından belirlenmiştir. Görüşün ardından Avrupa Komisyonu tarafından AB Kozmetik Yönetmeliği değiştirilerek bu maddeleri kısıtlama kararı alınmıştır.

Retinol ve türevleri ile ilgili yaklaşan kısıtlamalar:

Retinol, Retinyl Acetate ve Retinyl Palmitate, AB Kozmetik Yönetmeliği Ek III yani kısıtlanmış maddeler listesine eklenecektir. Taslak yönetmeliğe göre, bu bileşenlerin aşağıdaki konsantrasyon limitlerini karşılaması gerekmektedir.

Nihai düzenlemede özellikle zorunlu uyarı konusu ile alakalı bazı değişiklikler olabileceği belirtilmiştir. Bu haliyle, A vitamini genellikle güvenlik riski olmayan bir madde olarak görüldüğü için tüketicilere yanlış bir mesaj verebilir.

Bu süreçte sektör ne yapmalı?

Retinol, Retinyl Acetate veya Retinyl Palmitate içeren kozmetik ürünleri piyasaya arz eden ve geliştirenler için Avrupa Komisyonu’nun muhtemelen 2023’ün sonuna kadar resmi düzenlemeyi yayınlayacağı öngörülmektedir. Yönetmelik, üreticilerin yeni kısıtlamalara uyması için uzun geçiş dönemleri öngörmesine rağmen (yeni ürünler için 18 ay ve hali hazırda AB pazarında bulunan ürünler için 36 ay), firmaların bu düzenlemelere bir an önce adapte olması beklenmektedir.

Birçok güvenlik değerlendiricisi tarafından, güvenlik değerlendirmelerinde retinol ve türevleri için yeni kısıtlamalar hali hazırda uygulanmaktadır. SCCS görüşü, konuyla ilgili en son bilimsel destektir, bu nedenle güvenlik değerlendiricileri, ürün değerlendirmelerinde bunu dikkate almalıdır.

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?