Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Avrupa Birliği Birleşik Krallık

BİRLEŞİK KRALLIK AVRUPA BİRLİĞİNDEN AYRILIYOR !

İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler ülkelerinden oluşan Birleşik Krallık (United Kingdom) Brexit Anlaşması çerçevesinde 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren Avrupa Birliği’nden kesin olarak ayrılacak. Bu bağlamda, bu ülkelere kozmetik ihracatı yapan üreticilerin karşılaşabileceği soruları ve cevaplarını yazımızda paylaşıyoruz.

  • 1 Ocak 2021’den itibaren Birleşik Krallık pazarında kozmetik ürünleri satmaya devam etmek isteyen şirketler etiketlerinde ne gibi değişiklikler yapmalıdır?

Ürün etiketine (hem birincil hem de ikincil ambalaj) Birleşik Krallık sınırları içerisinde yer alan bir RP adı ve adresi eklenmelidir.

Ürün Birleşik Krallık dışında üretilmişse, ürün etiketine menşei ülke bilgisi de eklenmelidir.

  • Geçiş dönemi sonrası Birleşik Krallık’ ta Sorumlu Kişi ile ilgili neler yapılmalıdır?

Brexit geçiş döneminin sonu olan 1 Ocak 2021’den itibaren, AB’de kozmetik ürünleri satmak için AB merkezli Sorumlu Kişiye (RP) ve Birleşik Krallık’ ta kozmetik ürünleri satmak için Birleşik Krallık merkezli bir RP’ye sahip olma zorunluluğu olacaktır.

  • Avrupa Birliği CPNP‘de bulunan ürünler için Birleşik Krallık’ta nasıl bir yol izlenecek?

30 Mart tarihine kadar Avrupa Birliği Kozmetik Ürün Bildirim Portalına (CPNP) yapılan mevcut bildirimler yeni Birleşik Krallık bildirim portalına aktarılmalıdır.

  • Birleşik Krallık’ ta satılacak ürünlerin kaydı nereye yapılacak?

Birleşik Krallık, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren kendi bildirim veri tabanına sahip olacak. Birleşik Krallık RP’lerinin Birleşik Krallık bildirim veri tabanında bir hesap açılması ve Birleşik Krallık bildirim veri tabanında yeni bir bildirim gibi kayıt yapılması gerekiyor.

  • Birleşik Krallık’ta piyasaya sunulacak ürünler için Ürün Bilgi Dosyası (PIF) hazırlanmalı mıdır?

Evet, Avrupa Birliği’nin EU 1223/2009 kozmetik mevzuatına göre hazırlanmış olan Ürün Bilgi Dosyası (PIF) İngilizce olarak Birleşik Krallık ülkelerinde de geçerli olacaktır.

  • Birleşik Krallık’ ta Ürün Güvenlik Değerlendirme Raporu olmalı mıdır?

Evet, Avrupa Birliği’nin EU 1223/2009 kozmetik mevzuatına göre hazırlanmış olan Ürün Güvenlilik Değerlendirme Raporu aynı şekilde Birleşik Krallık mevzuatına göre de hazırlanmış olmalıdır.

  • Birleşik Krallık’ ta güvenlik değerlendiricisi niteliği ne olmalı?

Ürün Güvenlilik Değerlendirme Raporu’nu imzalayan değerlendiricinin Birleşik Krallık yetkili mecraları tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.

  • Ürün formülasyonlarının uyumluluğunda hangi gelişmeler bekleniyor?

31 Aralık 2020 tarihine kadar AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanan içerik kısıtlamaları, yasaklamaları ve değerlendirmeleri otomatik olarak Birleşik Krallık yasalarına uygulanacaktır. 1 Ocak 2021’den sonra yayınlanan içeriklerin değerlendirilmesi ise Birleşik Krallık tarafından bağımsız olarak yapılacaktır.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?