Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Genel Kozmetik

AMBALAJ ATIKLARINA YENİ BİR ÇÖZÜM

Kişisel bakım sektörünün öncü şirketlerinden biri, atık malzeme olarak işlenmekte olan plastik ambalajlara yeni bir soluk getirdi.

Şirket; kişisel bakım, güzellik, kozmetik, ev ve gıda ürünleri için uygun ambalajı elde etmek adına çok katmanlı ve kullanım sonrası sürdürülebilir siyah plastik reçine malzemeler kullandığını belirtmiştir. Bu siyah plastik ambalajların, atık hale geldiği zaman yeni ambalajların üretiminde kullanılabileceğini ve bu sayede günümüzün küresel geri dönüşüm proseslerinde işlenmemiş plastiklerin önemli ölçüde azaltılmasını sağlayacağını dile getirmişlerdir.

Şirket yapmış olduğu açıklamada, endüstrinin, gri PCR (Post-consumer recycled – Kullanım sonrası geri dönüştürülen) ambalaj üzerinde yakın kızılötesi (Near Infrared: NIR) algılanabilir siyah pigmentler kullanmak için çalışmalar sürdürüldüğünü, elde edilen nihai renklerin ise, işlenmemiş plastik ile önemli ölçüde farklı olduğunu ve bu ürünlerin satış için uygun olmadığını belirtmiştir. Karbon siyahı pigmentinin ise olası bir alternatif sunduğunu, ancak bu şekilde renklendirilen plastik veya PCR’ nin malzeme geri kazanım tesislerinde ve işlemcilerde mevcut NIR ayıklama sistemleri tarafından tespit edilemediğini, yani genellikle hala atık olarak değerlendirildiği belirtilmiştir. Bu nedenle, plastiği renklendirmek için de NIR algılanabilir pigment kullanılmıştır.

Şirket, özellikle geri dönüştürülmüş yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) kullanarak %95’ten fazla PCR malzemesinden, tüketiciler arasında kabul edilebilir bir nihai renge sahip siyah renkli ambalajlar üretmeyi başarmıştır.

Şirket patent başvurusunda; “Bu ürünün şaşırtıcı bir şekilde, daha ince bir dış katmanlı doğal plastik atık reçinesi (N-PCR) ve en az %50 renkli plastik atık içeren daha kalın bir iç katman kullanılmış reçine (J-PCR) kullanılarak elde edilebileceği bulunmuştur.’’ demiştir. Ayrıca çift katmanlı tabaka kullanıldığında, dış tabakanın iç tabakaya ideal ağırlık oranının 1:5 olduğunu ifade etmiştir.

Çok katmanlı tasarım, dış N-PCR katmanının, “renkli masterbatch” (plastikleri renklendirmek veya plastiğe başka özellikler kazandırmak için kullanılan plastik için katı bir katkı maddesi) kullanarak daha yoğun renk elde edilmesine olanak sağlamıştır.

Bu dış katman daha sonra iç katmanı maskeleyerek J-PCR ile ilgili kötü kokuyu azaltmıştır. Şirket, gerekirse ikinci bir iç katman ekleyerek üç katmanlı bir ambalaj oluşturmanın mümkün olduğunu belirtmiştir.

Piyasada zaten mevcut olan tedarik malzemeleri

Şirket, bu çok katmanlı ambalajın malzemelerini tedarik etmenin basit olduğunu, N-PCR’ nin tipik olarak süt, süt ürünleri veya benzeri şişelerden ve J-PCR’ nin diğer tüketici şişelerinde bulunan renkli plastik atıklarından elde edildiğini belirtmiştir. Hem N-PCR’ nin hem de J-PCR’ nin, piyasadaki çeşitli plastik tedarikçilerinde mevcut olduğunu, nihai sürdürülebilir ambalajın üflemeli ve ekstrüzyon üflemeli kalıplama kullanılarak üretilebileceğini ifade etmiştir.

Özetle, sağlam bir küresel geri dönüşüm pazarının oluşması uzun bir yoldur ve değişimin gerçekleşmesi için endüstride yeniliğin gerçekleşmesi gerektiği ortadadır.

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?