Boomer neslinden tamamen kopmuş, kendilerinden önceki Millennials (Y Kuşağı) kadar “pürüzsüz” olmayan Z Kuşağı, güzellik dünyasını alt üst ediyor. 1997 ve 2012 yılları arasında doğan bu kuşak, kendine özgü bir işleyiş tarzına sahip ve birçok toplumsal kuraldan bağımsız hareket ediyor. Bu kuşağın üyelerini daha iyi anlamak için Fransız haber ajansı, ekibi bir araya getirdi.

Z Kuşağı: Farklı Bir Nesil

Z Kuşağı, diğerlerinden farklı olmakla ün salmış durumda. Ellerinde akıllı telefonlarla doğan bu nesil, hiper bağlantılı bir yaşam sürüyor. Kendilerinden önceki kuşaklar sosyal ağlarda günlük hayatlarının anlık görüntülerini paylaşırken, Z Kuşağı bu platformları, özellikle TikTok’u, güzellik araştırmaları için kullanıyor.

Uzmanlara göre, Z Kuşağı’nın %40’ı araştırmalarını Google yerine sosyal medyada yapmayı tercih ediyor.

Yeni Sesler

TikTok’ta, Z Kuşağı’nı etkileyen uzman influencerlar ortaya çıkıyor. Global Marka Yöneticisi “Formülasyon uzmanları, eczacılar, danışmanlar, makyaj sanatçıları ve kuaförler… Hepsi bu nesil için gerçek birer yol gösterici haline geliyor. Z Kuşağı, ürünleri tüketmeden önce anlamaya ve çözümlemeye daha fazla ilgi gösteriyor,” diye açıklıyor.

Z Kuşağı’nın bilgiye olan açlığı, onları güzellik konusunda en bilinçli tüketici grubu haline getiriyor. Üstelik bu bireyler, uzmanlıklarını paylaşmaktan da çekinmiyor. Millennials’ın “gizli tutulan sırlar” modasında yetişmiş olmasının aksine, gençler bilgilerini yaymaya istekli. “Z Kuşağı için güzellik, her şeyden önce paylaşım demek. İçerik üreticileri, başkalarına fayda sağlayabilecek her şeyi açıkça paylaşmaktan gurur duyuyor. Kozmetiği bir zorunluluk değil, herkesin istediği gibi kendini ifade edebileceği bir alan olarak görüyorlar.”

Kültürel Şok

Güzellik, köklerle yeniden bağ kurmanın, unutulmuş ritüelleri canlandırmanın veya yeni yöntemler keşfetmenin bir yolu olarak da görülüyor. Global Marka Yöneticisi “Z Kuşağı, seyahat ettiklerinde yerel kozmetik markalarını keşfetmeyi seviyor,” diye ekliyor.

Bu genç tüketiciler, güzellik standartlarını da yıkmış durumda. Diğer demografik grupların aksine, kusurlarını ve kendilerine has özelliklerini sahipleniyorlar. “Bu konuda markaların söylemi de değişti; artık uyum sağlama çağrısından, kendin olma davetine dönüştü.”

Kodlar yeniden tanımlanıyor. Birçok erkek influencer, kendilerini makyaj yaparken çekiyor. Amaç? Cinsiyet veya cinsel yönelim fark etmeksizin herkesin fondöten ya da maskara kullanabileceğini göstermek.

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?