Avrupa Birliği Çevre Genel Kozmetik

YENİ PPWR DÖNEMİNDE AMBALAJ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ

Avrupa mevzuatının en karmaşık parçalarından biri olan bu konu başlığına ait direktifler yeni yayımlandı.

Cosmetic Valley’nin 22. Düzenleyici Konular Kongresi – Koku ve Kozmetikler’de, ilgili kişi, ambalaj ve ambalaj atığına ilişkin Avrupa Yönetmeliğini çözümlemek için geldi ve bunların yapıldığı maddeler, geri dönüştürülebilirlikleri ve içerdikleri geri dönüştürülmüş malzemeler açısından gerekliliklerine odaklandı.

Ambalaj ve ambalaj atıkları Avrupa düzeyinde birkaç yıldır, özellikle 1994’ten bu yana Direktif 94/62 – Ambalaj ve Ambalaj Atığı Direktifi (PPWD olarak bilinir) ile düzenlenmektedir.

Tüm direktifler gibi, bu direktif de bütünüyle veya zorunlu olarak tüm Üye Devletlerde aynı şekilde uygulanmamıştır ve bu durum markalar ve ambalaj üreticileri için bazı sorunlar yaratmıştır.

Yeşil Mutabakat’ın ve özellikle dairesel ekonomi planının bir parçası olarak, Avrupa Komisyonu bu metni gözden geçirmeye karar verdi.

İlk büyük değişiklik, Direktifin bir Yönetmelik (dolayısıyla PPWR) haline gelmesi ve tüm Üye Devletlerde aynı şekilde doğrudan uygulanabilir olmasıdır.

Hedefler ise, 2030’a kadar %5, 2035’e kadar %10 ve 2040’a kadar %15 daha az ambalaj atığı üretilmesi yönünde. Oysa tahminler, plastik ambalaj atığının hacminde 2030’a kadar %46 ve 2040’a kadar %61 artış öngörüyordu.

İlgili kişi, “Ve muhtemelen Avrupa’da en fazla ikincil mevzuat, uygulama yasası, devredilmiş yasa ve standardizasyon gerektirecek yasalardan biri olacak,” diye uyardı.

Paketleme ve Gereksinimler

Uzun tartışmalardan sonra, siyasi bir anlaşmaya varıldı ve nihai metin 22 Ocak 2025’te Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlandı.

Bu düzenlemeler, aşağıdaki terimlerle tanımlanacak olan tüm paketlemeler için geçerli olacaktır:

∙ Satış paketlemesi: bir satış birimi oluşturacak şekilde tasarlanmıştır.

∙ Gruplanmış ambalaj: belirli sayıda satış biriminin bir grup oluşturması için tasarlanmıştır.

∙ Taşıma ambalajı: bir veya daha fazla satış biriminin veya bir satış birimi grubunun yüklenmesini ve taşınmasını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır

Sürdürülebilirlik açısından Yönetmelik bir dizi gereklilik ortaya koymaktadır:

∙ Ambalajda bulunan maddeler (Madde 5)

∙ Ambalajın geri dönüştürülebilirliği (Madde 6)

∙ Plastik ambalajdaki geri dönüştürülmüş malzemenin asgari miktarı (Madde 7)

∙ Plastik ambalajdaki biyoplastikler (Madde 8)

∙ Ambalajın kompostlanabilirliği (bu durum kozmetiklerle ilgili olmamalıdır, çünkü kompostlanabilir ambalajlar gıda maddeleri gibi kompostlanabilir içerikler için ayrılmalıdır) (Madde 9)

∙ Ambalajın en aza indirilmesi (Madde 10)

∙ Ambalajın yeniden kullanımı (Madde 11)

İlgili kişi, “Ve tüm bunların yalnızca satış ambalajları, yani sattığınız ürünlerin ambalajları için değil, aynı zamanda sizin veya tedarikçilerinizin değer zinciri boyunca kullanacağı tüm taşıma ve gruplama ambalajları için de geçerli olacağını unutmayın,” diye uyardı.

Kozmetik Sektörü İçin En Etkili Üç Makale: 5, 6 ve 7

Ambalajdaki Maddeler (Madde 5)

Burada, Yönetmelik ilk olarak eski Direktifin hükümlerinden birini ele alarak dört ağır metal için izin verilen maksimum eşiği 100 ppm olarak belirler: kurşun, kadmiyum, cıva ve altı değerlikli krom.

SoC

Yeni olan şey, Ecodesign Yönetmeliğinde tanımlanan Endişe Verici Maddeler (SoC) kavramının ortaya çıkmasıdır.

Bu bağlamda, endişeler insan sağlığı veya çevre ile ilgili olabilir ve PFAS, kalıcı organik kirleticiler veya endokrin bozucuları içerebilir.

Ancak PPWD Yönetmeliği, ambalajın geri dönüştürülebilirliğini veya yeniden kullanılabilirliğini etkileyebilecek maddeler hakkında endişelerin dile getirilmesine de izin vermektedir. Bir delege eylemi, bu noktayı 2026 yılı sonuna kadar açıklığa kavuşturmalıdır.

PFAS Yasağı

Yönetmelik ayrıca, özellikle gıda maddeleriyle temas etmesi amaçlanan ambalajlardaki PFAS için bir dizi yasak, bir tanım, konsantrasyon sınırları ve uygulama için 12 Ağustos 2026 son tarihi koyuyor.

La Recyclabilité (Geri Dönüştürülebilirlik) (Madde 6)

Her ne olursa olsun tüm ambalajlar (birkaç nadir istisna hariç) 1 Ocak 2030’a kadar geri dönüştürülebilir olmak zorunda.

Geri Dönüştürülebilirlik Son Tarihleri ​​

Yönetmelik, devredilmiş bir yasa ile belirtilecek olan geri dönüştürülebilir ambalaj tanımını ana hatlarıyla belirtiyor.

Bu noktada hatırlanması gereken üç tarih var.

∙ 1 Ocak 2030: tüm ambalajlar geri dönüştürülebilir olacak şekilde tasarlanmalıdır. Geri dönüştürülebilirlik kriterleri, en geç 1 Ocak 2028’de yayınlanacak bir devredilmiş yasa ile tanımlanacak.

İlgili kişi, “Bu, bu yükümlülüğün yürürlüğe girmesinden yaklaşık iki yıl önce belirlenen kurallara sahip olacağımız anlamına geliyor”, diye açıkladı ve ekledi; “Ve bir ambalajın ömründe iki yıl çok kısa bir zamandır.”

∙ 1 Ocak 2035: pazara sunulan ambalajların en az %55’i geri dönüştürülmelidir.

İlgili kişi, “Fikir, hükümetleri geri dönüşümün gerçekten büyük ölçekte ve belirli bir verimlilikle yapılmasını sağlamaya zorlamaktır,” diye açıkladı.

∙ 1 Ocak 2038: ambalajların geri dönüştürülebilir olması için gereken koşullar daha katı hale gelecek ve geri dönüştürülebilirlik dereceleri sistemi ve yalnızca A ve B dereceli ambalajları pazarlama yetkisi olacak.

İlgili kişi;

“Bu geri dönüştürülebilirlik derecelerinin nasıl hesaplanacağını henüz bilmiyoruz,”

“Geri dönüştürebileceğimiz malzemelerin yüzdelerinden bahsediyoruz, bu da 2038 yılına kadar ambalajların pazara sunulmadan önce bu malzemelerin en az %80’ini içermesi gerektiği anlamına geliyor.” diye belirtti.

Eco-Modülasyon

Eco-örgütlere ödenen finansal katkılar doğrudan geri dönüştürülebilirlik kriterleri ve derecelerine bağlı olacaktır.

Kozmetikleri içermeyen belirli ambalaj kategorileri veya uygulamaları veya tanımı belirtilmesi gereken “yenilikçi” ambalajlar için muafiyetler planlanmaktadır.

Geri Dönüştürülebilirliğe Hazırlanma

Ambalaj geri dönüştürülebilirliği sorununu özetlemek gerekirse, geri dönüştürülemez ambalajların piyasadan yasaklanmasına beş yıl kaldığını söyleyebiliriz.

İlgili kişi, “Beş yıl çok kısa bir süredir,” diye uyardı. “Kabaca konuşursak, kozmetiklerde bu, her üç yılda ortalama bir yeniden paketleme yaptığımız için iki yeniden paketlemeye eşdeğerdir. Bu nedenle, belki bir sonraki yeniden paketleme için değil, ondan sonraki için asgari bir çözüme sahip olmanız gerekir. Çünkü düzenlemelere uymazsanız, piyasadan yasaklanırsınız. Bugün tüm kurallara sahip olmasak bile, bunu akılda tutmak önemli bir şeydir.” diye belirtti.

Örneğin, plastik ambalajlar için standartların 2025 yılı sonuna kadar yayınlanması gerekiyor. Ayrıca belirtmekte fayda var: Son iki yıldır Elipso (Fransız plastik ambalaj üreticileri federasyonu) ve Febea, Ocak 2025’te yayınlanan plastik kozmetik ambalajlarının geri dönüştürülebilirliği hakkında bir Kılavuz üzerinde çalışıyorlardı.

Ambalajda Geri Dönüştürülmüş Malzemelerin Kullanımı (Madde 7)

Burada plastik ambalajdan değil, plastikten yapılmış herhangi bir bileşenden bahsettiğimizi unutmamak gerekir.

1 Ocak 2030’dan itibaren, plastikten yapılmış bu bileşenler, zamanla kademeli olarak artacak ve mevcut geri dönüştürülmüş plastik miktarlarına bağlı olarak ayarlanabilecek asgari geri dönüştürülmüş plastik yüzdeleri içermelidir.

Geri dönüştürülmüş malzemeler şunlar olmalıdır:

∙ tüketici sonrası plastik atıktan türetilmiş,

∙ ambalaj türüne ve biçimine göre bir yüzde olarak hesaplanmış, ambalaj üretim tesisinde ve yılda ölçülen ortalama bir değer (bu potansiyel olarak kütle dengesi kullanmayı mümkün kılabilir)

Burada yine bir uygulama yasası, hesaplama ve doğrulama yöntemlerini 2026 yılı sonuna kadar belirtmelidir.

Kozmetiklerin “temas duyarlı ambalajlardan” biri olduğu (gıda, tıbbi veya farmasötik ürünler gibi) ve gerekli yüzdelerin diğer uygulamalara göre daha düşük olacağı belirtilmelidir.

Burada yine muafiyetler sağlanmıştır (kozmetikler dahil değildir) ve eco-modülasyon ayrıca ambalajda geri dönüştürülmüş malzemenin dahil edilme oranına da bağlanacaktır.

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?