Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Birleşik Krallık Kozmetik

YANILTICI DEODORANT İDDİALARI

Açılımı Reklam Standartları Otoritesi olan ASABirleşik Krallık’ta reklamların düzenlenmesinden sorumlu bir kurum olarak görev yapmaktadır. ASA’nın kurum olarak en önemli rolü reklamlara ithafen, tüketicilerden ve işletmelerden gelen şikayetlere cevap vermek ve uygunsuz durumları inceleyerek değerlendirmede bulunmaktadır. ASA aynı zamanda yanıltıcı, zararlı, saldırgan veya güvenli olmayan reklamları yasaklamak için harekete geçmekten sorumludur.

ASA yakın zamanda, bir kozmetik üreticisinin deodorant ürünlerinden biri için, video içerik platformu üzerinden yayınlamış olduğu reklam hakkında değerlendirme yapmış ve değerlendirme sonucunda bir karara varmıştır.

Üretici firmanın deodorant ürününe ilişkin yayınlanan video reklamda, farklı firmalara ait deodorant ürünlerini beğenmediğini belli eden tavırla atan bir modele yer verilmiştir. Bu sahne oynanırken reklamda yer alan dış sesin, modelin farklı firmalara ait deodorantları attığı anda, deodorantların vücudun düzgün şekilde terlemesini engellediğini anlatmış ve bu durumun da kaşıntıya, kızarıklığa ve vücut kokusuna yol açtığını iddia etmiştir. Sonrasında ise reklam, söz konusu olan üretici firmaya ait deodorant ürününün diğer firmalara ait deodorant ürünlerinin aksine, vücudun doğal olarak terlemesine izin verdiğini ve kullandığı doğal içeriklerle gün boyu taze kokmasını sağladığını öne sürmüştür. Bunlara ek olarak, hazırlanmış olan reklam metnini seslendiren dış ses, ilgili ürünün alüminyum veya diğer sert kimyasallar içermediğini de vurgulamıştır.

Ek olarak, firmaya ait web sitesinde yer alan bir sayfada, alüminyum tuzları içeren ter önleyici ürünlerin potansiyel zararları da tartışılmıştır. Tartışmalar sonucunda ise, ter önleyicilerin endokrin sistemdeki hormon dengelerini olumsuz etkileyeceği konusundaki endişeleri arttırmıştır. Ayrıca firma web sitesi üzerinden, vücudun doğal işlevleriyle uyum içerisinde çalışabilecek ürünler geliştirmek üzerine söz verdiğini belirten bir açıklamada bulunmuştur.

Yukarıda bahsi geçen ürüne ilişkin, aşağıda reklamda yer alan iddialara ithafen şikâyet oluşturulmuştur.

  • Üretici firmanın, ilgili deodorant ürünü için yayınlamış olduğu video reklamı yanıltıcı bir şekilde, çoğu deodorantın vücudun zararlı toksinleri atmasını engellediğini, vücut kokusunu kötüleştirdiğini ve kızarıklık veya kaşıntı gibi sağlık sorunlarıyla bağlantılı olduğunu iddia etmiştir.
  • Firma, web sitesinde yer alan sayfada, alüminyum tuzları içeren terlemeyi önleyici ürünlerin, kullanıcılar için potansiyel olarak zararlı olduğunu iddia etmiştir. Ayrıca alüminyum tuzları içeren terlemeyi önleyici ürünlerin, endokrin sistemdeki hormon dengelerini olumsuz yönde etkilediği iddiasını eklemiştir.

Üretici firma ilgili ürününün reklamında belirtmiş iddiaların üzerine oluşturulan şikâyetler sonucunda, iddialarla ilgili bilimsel kanıtların yetersiz olduğunu kabul etmiştir. Daha sonra ise amaçlarının, sentetik içerikler içeren deodorantlar veya alüminyum tuzları içeren gözenek tıkayıcı ve terlemeyi önleyici maddelerle ilişkili potansiyel riskler hakkındaki artan endişeleri yansıtmak olduğunu açıklamıştır. Birçok deodorant ve ter önleyici ürünün, zararlı olabilecek kimyasal bileşikleri içerdiğine de dikkat çekmiştir ve bu tür bileşiklere örnek olarak alüminyum tuzlarını, parabenleri ve petrokimyasalları vermiştir. Üretici firma bu açıklamalarına ek olarak, daha büyük kozmetik ürün üreticilerinin deodorantlarının ve ter önleyici ürünlerinin içerikleri hakkında devam eden araştırma ve raporların olduğunun da altını çizmiştir. Son olarak üretici firma, kendi ürünlerinin insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkisini incelediği ve rakiplerinin ürünleri ile karşılaştırdığı bir rapor sunmuştur.

Tüm bu bilgiler ışığında, ASA her iki iddiayla ilgili şikâyetlerin doğru olduğunu belirtmiştir. Yayınlanmış olan YouTube reklamının, sentetik içerikli tüm deodorantların veya ter önleyici ürünlerin kötü vücut kokusuna sebep olduğunu ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olduğunu ima eden iddialarda bulunduğu ve tüketiciyi yanıltıcı durumlara sebebiyet verdiği sonucuna varmıştır. Karşılaştırmalı rapor da dahil sunulan kanıtların belirtmiş olduğu iddiaları desteklemek konusunda yetersiz kaldığını da belirtmiştir.

Ek olarak ASA, firmanın web sitesinde yer alan, alüminyum tuzları içeren ter önleyici ürünlerin potansiyel zararları hakkındaki iddiasının sağlam bilimsel kanıtlardan yoksun olduğunu da tespit etmiştir. Bu nedenle ASA, reklamın mevcut haliyle bir daha yayınlanmaması gerektiğine karar vermiştir. Şirkete, gelecekteki reklamlarında terlemeyi önleyen veya alüminyum tuzları gibi sentetik bileşenleri içeren, rakip deodorant veya ter önleyici ürünlerin sağlık sorunlarıyla bağlantılı olduğu iddialarını içermemesi gerektiği talimatını vermiştir.

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?