14 Haziran 2023’te ECHA, Aday Listesine iki yeni kimyasal eklemiştir. Bu iki maddeden biri olan Diphenyl(2,4,6-trimethylbenzoyl)phosphine oxide (TPO), yapay tırnak sistemlerinde sınırlı konsantrasyonda kullanılan kozmetik bir bileşendir.
Diphenyl(2,4,6-trimethylbenzoyl)phosphine oxide (TPO)
INCI adı: Trimethylbenzoyl Diphenylphosphine Oxide
CAS No: 75980-60-8
İlgili bileşen, reprotoksik özelliklerinden dolayı listeye eklenmiştir(Madde 57c, REACH Tüzüğü). Bununla birlikte, bileşenin şu anda “yalnızca” Reprotoksik katojen 2 olarak uyumlaştırılmış bir sınıflandırmaya sahip olduğuna dikkat çekilmiştir. İsveç, ECHA’nın Risk Değerlendirme Komitesi’nin (RAC) desteklediği bir Repr 1B sınıflandırması önermiş, ancak resmi bir uyumlaştırılmış sınıflandırma henüz yayınlanmamıştır. Bu sunulan sınıflandırmanın, Ekim-Kasım 2023’te yayınlanacak olan 21. ATP’de yer alması beklenmektedir. Aday listesine kabulün bu şekilde resmi bir sınıflandırmadan önce yapılması benzersizdir ve aday listesinden kaynaklanan gereksinimlerin geçiş dönemi olmaması nedeniyle sorunlara neden olabilir. Ancak, bu maddenin Repr 1B uyumlaştırılmış sınıflandırması alması durumunda, kozmetik ürünlerde kullanımının her halükârda yasaklanacağını unutulmamalıdır.
Güncel durumda, Trimethylbenzoyl Diphenylphosphine Oxide AB Kozmetik Yönetmeliği 1223/2009, Ek III/311’de listelenmektedir ve bu nedenle takma tırnak sistemlerinde yalnızca profesyonel kullanım için %5’e kadar kullanılabilmektedir ve etikette, “Yalnızca profesyonel kullanım içindir.” “Cilt temasından kaçının.” “Kullanım talimatlarını dikkatlice okuyun” uyarılarına yer verilmelidir.
Aday listede yer alan maddeler ileride Yetki Listesine alınabilecek olup, bu nedenle şirketler izin başvurusunda bulunmadıkça ve Avrupa Komisyonu kullanımlarına devam etmeleri için izin vermedikçe kullanımları yasaklanacaktır. REACH Tüzüğü’ne göre, yalnızca Madde 57(a), (b) veya (c)’deki kriterleri karşıladıkları için veya yalnızca insan sağlığına zararlı oldukları için 57(f) maddesine göre tanımlandıkları için izne tabi maddeler içeren kozmetik ürünler, Ek XIV’teki izin gerekliliğinden muaftırlar.
Bazen maddelerin Aday listesine dahil edilmesi, bunların mutlaka Yetki listesine dahil edileceği anlamına gelmez. Ancak, bu maddelerin yakından takip edildiğini ve gelecekte kısıtlama ve hatta yasaklama gibi başka düzenleyici işlemlere tabi tutulabileceğini göstermektedir.