Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Avrupa Birliği Genel

MİKROPLASTİKLERİN YASAKLANMASI

AVRUPA BİRLİĞİ GENELİNDE MİKROPLASTİKLERİN YASAKLANMASINA YÖNELİK TEKLİFİN YASALAŞMA SÜRECİ

Avrupa Kimyasallar Ajansı’nın (ECHA) Sosyo-ekonomik Analiz Komitesi (SEAC), kozmetik ve temizlik gibi kategorilerdeki ürünlerde mikroplastikleri yasaklayacak önemli bir kısıtlama önerisini 10 Aralık 2020 tarihinde kabul etti.

11 Haziran 2020’de hem ECHA’nın Risk Değerlendirme Komitesi (RAC) hem de Sosyo-ekonomik Analiz Komitesi (SEAC) tarafından ortaklaşa yayınlanan ‘’kasıtlı olarak eklenen mikroplastiklere ilişkin kısıtlama teklifi’’ görüşünü takip ediyor. Teklif, ürünler kullanıldığında çevreye salınan ve kasıtlı olarak eklenen mikroplastik içeren ürünleri Avrupa pazarından yasaklamayı amaçlıyor.

AB çapında bu yasağın, doğayı 500.000 top plastikten kurtaracağı planlanıyor.

Kozmetik, temizlik ve çamaşır ürünleri, gübreler, suni çim ve bitki koruma ürünleri ile tohum kaplamaları, çevreye mikroplastik salımı yaptığından endişe duyulan ürünler olarak belirlendi. Boyalar ve mürekkepler gibi diğer ürünler de mikroplastik içerebilir, ancak bunların kullanımı çoğu zaman çevreye salınmasına yol açmaz. Bu nedenle, salımların kontrol edilebildiğinden emin olmak için kullanımları ECHA tarafından izleneceği ve tedarikçilerin ayrıca artık salımların nasıl en aza indirilebileceği konusunda talimat vermekle yükümlü olacağı, yayınlanan teklifte belirtildi.

Mikroplastikler, mikro boncuklar, parçacıklar vb. olarak kabul edilenlerin tanımları ortak görüşte belirtilmiştir. Örnek olarak; katı polimer içeren, katkı maddelerinin veya diğer maddelerin eklenmiş olabileceği ve partiküllerin ≥ %1 w/​w (i) tüm boyutlarının 0,​1 µm ≤ x ≤ 5 mm; veya (ii) 0,​3 µm ≤ x ≤ 15 mm uzunluk ve uzunluk/çap oranı > 3’tür. Özellikle, doğal polimerler veya belirli parametreler dahilinde biyolojik olarak parçalanabilenler, mikroplastik tanımına girmez.

SEAC’ın görüşünün kabul edilmesinin ardından, ECHA her iki komitenin görüşlerini ve kısıtlama önerisini Avrupa Komisyonu’na gönderecektir. REACH yönetmeliği kapsamındaki kısıtlamalar, Avrupa Komisyonu tarafından önerilmekte, REACH komitesinde AB Üye Devletleri tarafından oylanmakta ve Konsey ve Avrupa Parlamentosu tarafından incelenmektedir.

AB mikroplastik kısıtlaması, belirlenen geçiş dönemlerine uymaları gerekeceğinden kozmetik üreticilerini etkileyecektir:

Durulama ürünleri: yürürlüğe giriş +4 yıl

Durulanmayan ürünler (makyaj ürünleri, oje, ruj hariç): yürürlüğe giriş +6 yıl

Makyaj ürünleri, oje, ruj*: yürürlüğe giriş +8 ila 12 yıl

*Mikroplastik komisyonu, bu ürünlerin daha düşük çevresel etkiye sahip olması nedeniyle daha uzun bir geçiş döneminin uygulanmasını tartışıyor.

Mikroplastiklerin yasaklanması ile ilgili önerinin yasanın kabul edilmesi ile ilgili aşamaların aşağıdaki çizelgeyi takip etmesi beklenmektedir.

Mikroplastiklerin yasaklanması ile ilgili teklifin ayrıntılarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://echa.europa.eu/documents/10162/23665416/rest_microplastics_opinion_final_18877_en.pdf/a513b793-dd84-d83a-9c06-e7a11580f366

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?