Kozmetik, Dermatolojik Bilimler ve Uygulamalar Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma, makyaj yapmanın görme engelli tüketicilerde beyin aktivitesini harekete geçirdiğini bulmuştur.
Araştırmacılar, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) kullanarak görme engelli kişilerin beyin aktivitesi üzerinde makyaj uygulamasının etkisini araştırmıştır. Bu çalışmaya, makyaj yapmayı öğrenen yedi görme engelli kadın ve aynı yaştaki normal görüşlü dokuz kadın katılmıştır.
Beyin aktivitesi, makyaj uygulamasından önce ve sonra ve her bir makyaj adımı sırasında ölçülmüştür. Dinlenme durumundaki varsayılan mod ağında, araştırmacılar görme engelli kişiler ve normal görüşlü kişiler arasında hiçbir fark olmadığını bildirmiştir. Ancak, normal görüşlü kişilerde karşı tarafa yanal bir görsel ağ gözlenirken, görme engelli kişilerde böyle bir ağ görülmemiştir. Ve verilen beyin bölgelerinde görme engelli kişilerde zayıf bir ağ kaydedilirken, geniş bir görsel alan ağı kusuru kaydedildi.
Bununla birlikte, makyaj uygulamasından sonraki aktivite, görme engelli kişilerde hipokampus bölgesi de dahil olmak üzere belirli alanlarda anlamlı derecede yüksek çıkmıştır. Diğer beyin bölgelerindeki aktivite, hem görme engelli kişilerde hem de normal görüşlü kişilerde makyaj yapmadan önce daha yüksek çıkmıştır; görme engelli kişilerde anlamlı derecede daha yüksek ve daha kapsamlıdır. Spesifik beyin bölgeleri makale özetinde açıklanmıştır.
Bu çalışmada, görsel bir alan ağının yokluğunda bile, makyaj yapmanın ödül/hafıza sistemi ağını güçlü bir şekilde harekete geçirdiğinden, görme engelli kişiler için kişisel olarak ödüllendirici bir aktivite olduğu sonucuna varılmıştır.