SINIR TEŞKİL EDEN ÜRÜNLER
Kozmetik ve Oyuncakların Sınıflandırılması
1223/2009 EC Kozmetik Yönetmeliği kapsamında bulunan tanıma göre kozmetik ürün; insan vücudunun dış kısımlarına; epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlarına veya dişler ile ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış, tek veya temel amacı bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek, bunları korumak, iyi bir durumda tutmak veya vücut kokularını düzeltmek olan bütün madde veya karışımları kapsamaktadır.
Bir ürünün kozmetik ürün olması için, ürün formülasyonu, özellikleri, uygulama alanları ve amaçlanan işlevlerin kozmetik ürün tanımına uyması gerekmektedir ve kozmetik ürünler, “normal veya makul şekilde öngörülebilir kullanım koşulları altında” insan sağlığı için güvenli olmalıdır.
2009/48/EC Oyuncak Güvenliği Direktifi Kapsamında bulunan tanıma göre oyuncak ürün; “14 yaşın altındaki çocukların oyunlarında kullanılması için tasarlanmış veya amaçlanmış ürünler için geçerlidir.”
Bir ürünün oyuncak ürün olması için, ürünün iddiaları, özellikleri ve işlevinin oyuncak ürün tanıma uyması gerekmektedir.
Kozmetik Yönetmeliği ve Oyuncaklar Direktifindeki amaç ürünlerin tüketici için güvenli olmasını sağlamaktır.
Sınır teşkil eden bir ürünün uygunluğu
Sınır teşkil eden ürünler grubunda bulunan kozmetik-oyuncakların uygunluğuna nasıl karar verilmektedir?
Avrupa Komisyonu tarafından sınır teşkil eden ürünler için kılavuz (EU borderline manual) yayınlanmıştır. Kılavuz, ürünlerin ürün kategorisinin tanımlanması, hangi mevzuat kapsamına girdiğinin değerlendirilmesinin yapılabilmesi için örnekler sağlamaktadır.
- Tüketicinin yaşı ne olursa olsun sunumlarına göre çocuklarda makyaj malzemesi olarak kullanılması hedeflenen ürünler, Kozmetik Yönetmeliği kapsamına girmektedir. Bu ürünün Oyuncak Direktifinin de uygulama kapsamına girmesi, onu kozmetik bir ürün olma özelliği dışında bırakmaz.
- Çocuklar İçin Oyun Değeri Olan Banyo Ürünleri
Çocuklar için “oyun değeri” olan banyo ürünleri, “insan vücudunun çeşitli dış kısımlarıyla […] özellikle veya esasen temas edecek şekilde yerleştirmek, temizlemek, parfümlemek, görünümlerini değiştirmek ve / veya vücut kokularını düzeltmek ve / veya korumak veya iyi durumda tutmak amaçlanıyorsa kozmetik ürünler tanımına girmektedir.
Ürünün amaçlanan amacı çocukların oynaması ise (yani ses çıkarmak ve suyu renklendirmek) ve kozmetik bir amacı yoksa, oyuncak tanımına girmektedir.
Ancak bir ürün hem Kozmetik Yönetmeliği (örneğin, cildin parfümlü olduğu durumlarda) hem de Oyuncak Direktifi kapsamı (oyun / eğlence amaçlı ise) içine giriyorsa içerik maddeleri, etiketleme, bildirim vb. İle ilgili gereklilikler yönünden Kozmetik Yönetmeliği’ne uymak zorundadır.
Ürünlerin sınıflandırmasına ilişkin kararlar ürünün tüm özelliklerini dikkate alınarak verilmesi gerekmektedir.
Ürünlerinizin sunumu, içeriği, uygulanması ve iddialarına yönelik detaylı bilgiyi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.