8 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazetede 1/95 OKK kapsamında AB 1223/2009 Kozmetik Tüzüğü ile uyumlu olmak için hazırlanmış 32184 sayılı Güncel Kozmetik Ürünler Yönetmeliği yayınlanmıştır.
Yönetmelik 8 Kasım 2023 tarihinde (bugün) yürürlüğe girmiştir.
Ürün Takip Sistemi
Ürün Takip Sistemine (ÜTS) “sorumlu kişi” faaliyet alanı ve “temas kişisi” alanı eklenmiştir.
Kozmetik Yönetmeliğinin 6. maddesi doğrultusunda firmalar sorumlu kişi görev tanımını değerlendirerek ÜTS’deki firma kayıt başvurularında faaliyet alanı kısmına Sorumlu Kişi seçeneğini ekleyebileceklerdir.
Kozmetik Yönetmeliğinin 16. maddesi birinci fıkrası (ç) bendi doğrultusunda TİTCK’nın ihtiyaç duyması halinde iletişime geçilebilmesi adına ÜTS’ye eklenen temas kişisinin kozmetik ürünlerle ilgili konuya hakim olması ve sistemde iletişim bilgilerinin yer alması gerekmektedir.
Başvuru esnasında firma imza yetkilisi olarak eklenmiş kişilerden birinin temas kişisi olarak işaretlenmesi zorunludur ve bu kişi firma kaydı tamamlandığında otomatik olarak firma temas kişisi olacaktır. Daha sonra firmanın herhangi bir aktif kullanıcısı Kullanıcı Hesabı Detayı ekranından temas kişisi seçilebilecektir. Halihazırda ÜTS’de kayıtlı kozmetik firmaları da aynı şekilde aktif bir firma kullanıcısını temas kişisi yapabilecektir. Kaydedilen Firma temas kişisi “Firma Bilgilerim” ekranından görüntülenebilmektedir.
Piyasa Gözetimi
Etiketleme
Kozmetik Yönetmeliğinin 22. maddesi doğrultusunda Sorumlu Kişinin adı veya kayıtlı unvanı ve adresi ürüne ait hem iç ambalaj hem de dış ambalajda yer almalıdır.
Kozmetik ürünün ambalaj, etiket ve tanıtım materyalleri (katalog, broşür, sosyal medya tanıtımları vb. gibi tüm reklam araçları) aşağıdaki Yönetmelik ve Kılavuzlar kapsamında denetlenmektedir.
- Kozmetik Ürünler Yönetmeliğinin 22. Maddesi
- Kozmetik Ürünlerin İddialarına İlişkin Kılavuz
- Kozmetik ürünlerin Tanıtım Faaliyetlerine İlişkin Kılavuz
- Sağlık Beyanı Denetimi Hakkında Yönetmelik
Aykırılık halinde;
- Islah (Yerinde- geri çekme)
- Ürünün primer ve sekonder ambalajıda üretim kodu veya üretim sarj numarasının basılmadığı durumlarda veya imalatçı/ithalatçı (sorumlu kişi) isminin yer almadığı durumlarda 21.254 ₺ (yirmi bir bin iki yüz elli dört Türk Lirası) idari para cezası uygulanmaktadır (7223 Sayılı Kanun gereği, 20. md; 1. Fıkra; (e) bendi gereği).
Ürün Bilgi Dosyası
Kozmetik Ürün Bilgi Dosyası aşağıdaki Yönetmelik ve Kılavuzlar kapsamında denetlenmektedir.
- Kozmetik Ürün Bilgi Dosyasının İçermesi Gerekenlere İlişkin Kılavuz
- Kozmetik Ürünlerde Güvenlilik Değerlendirmesine İlişkin Kılavuz
- Kozmetik Ürünlerde Güvenlilik Değerlendirmesi ve Güvenlilik Değerlendiricisi Hakkında Kılavuz
- Kozmetik Ürün Denetim Formu
Eski Kozmetik Yönetmeliği 12. Madde kapsamında Ürün Bilgi Dosyası denetimlerinde firmalara tanından 3 iş günü süre; Yeni Kozmetik Ürünler Yönetmeliği 14. Madde doğrultusunda artık tanınmayacaktır. Olası bir denetim durumunda sorumlu kişilerin ürün bilgi dosyasını talep edildiği anda sunması gerekmektedir.
Aykırılık halinde;
- Ürün Bilgi Dosyası’nda eksiklik varsa; 60,726 ₺ (altmış bin yedi yüz yirmi altı Türk Lirası) idari para cezası ve geri çekme işlemi uygulanmaktadır.
- Ürün Bilgi Dosyası’nın hiç bulunmaması halinde; 75,907 ₺ (yetmiş beş bin dokuz yüz yedi Türk Lirası) idari para cezası ve geri çekme işlemi uygulanmaktadır. (7223 Sayılı Kanun gereği, 20. md; 1. Fıkra; (c) bendi gereği).