Kaliforniya Meclisi Çevresel Güvenlik ve Toksik Maddeler Komitesi’ndeki yasa koyucular, hava bakım ürünlerinden, hava temizleyiciler ve kokulu mumlar gibi, toksik kimyasalların yasaklanması için yeni bir yasa tasarısını onaylamıştır. Meclis, Hava Temizleyicileri Güvenlik Yasası Tasarısı 2201’i hazırlamıştır.
Yasa tasarısı, bu kimyasalların evlerde, okullarda, hastanelerde, iş yerlerinde ve otellerde kullanıldığında bu kimyasallara maruz kalan tüketicilerin ve çalışanların sağlığını korumayı amaçlamaktadır. Tasarı, hava temizleyiciler ve diğer ürünleri yasaklamayacak, ancak formülasyonlarında sağlığa zararlı kimyasalların kullanılmasını yasaklayacaktır.
EWG de, yasa tasarısına sponsor olmakta ve uzmanları komite duruşmasında yasa tasarısını desteklemek üzere ifade vermiştir. Çevre komitesi onayının ardından tasarı, Meclis’in Tahsisatlar Komitesi’ne sevk edilmiştir.
Meclis Tasarısı 2201, onaylandığı takdirde Temmuz 2026’da yürürlüğe girecektir.
Çevresel Çalışma Grubu (EWG), birçok hava temizleyicinin hoş olmayan kokuları maskelemek için tasarlandığını ve iç mekan hava kalitesini iyileştirdiği iddia edildiğini, ancak astım, sinir sistemine zarar, hormonal veya üreme zararları ve kanser gibi sağlık sorunları riskini artırabilecek “toksik kimyasallar” içerebileceğini belirtmektedir.
Meclis başkanı; “Bu yasa tasarısı, birçok şirketin zaten yaptığı gibi, insanların daha iyi korunması için ürünlerini yeniden formüle etmeleri için sektörün doğru yöne gitmesini sağlayacaktır. Kaliforniya, hava temizleyicilerden toksik kimyasalları çıkarmalıdır ve bunu yaparken hala uygulanabilir bir pazar sağlamalıdır.” şeklinde açıklama yapmıştır.
Tasarı, Kaliforniya Zehirli Maddeler Kontrol Departmanı’nın (DTSC) Aday Kimyasal Listesi’nde yer alan 33 maddenin hava temizleyiciler ve eyalette satılan diğer ürünlerde artık bulunmamasını sağlayacaktır. Bu kimyasallar arasında Xylene ve Ethylene Glycol bulunmaktadır.
EWG’ye göre, Kaliforniya’nın Kanser veya diğer sağlık zararlarına neden olduğu bilinen Kimyasallar Listesi’nde yer alan Methyl Eugenol, insanlarda DNA’ya zarar verebileceğine dair yeni kanıtlar temelinde geçen yıl Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından daha güçlü bir kanser tehlikesi olarak yeniden sınıflandırılmıştır.
2017 yılında, Kaliforniya Temizlik Ürünleri Bilme Hakkı Yasası’nı yürürlüğe koyarak temizlik ve hava bakım ürünleri üreticilerinin web sitelerinde ve etiketlerinde toksik kimyasal bileşenleri açıklamalarını zorunlu kılmıştır.
Ancak, EWG, bileşenlerin listelenme şeklindeki boşlukların, endişe verici kimyasalların gözden kaçmasına olanak tanıdığını bildirmektedir. Organizasyon, AB 2201’in Kaliforniya’da satılan hava temizleyiciler ve benzeri ürünlerde zararlı maddelerin çıkarılmasına yardımcı olacağını düşünmektedir.
DTSC’nin Daha Güvenli Tüketici Ürünleri programı, hava temizleyicileri “daha güvenli alternatiflerin belirlenmesi için daha fazla araştırma gerektiren bir ürün kategorisi” olarak tanımaktadır. Ancak, departmanın analizine ve olası düzenlemesine ne zaman başlayacağı belli değildir.