Cannabidiol (CBD) Kozmetikte: Güncel Durum ve Geleceği
Cannabidiol, 2020 yılından bu yana kozmetik dünyasında hızla yer kazanmış olsa da, hala pek çok soruyu beraberinde getiriyor.
Avrupa’da CBD Kullanımı
Bugüne kadar, cannabidiolun Avrupa’da kullanımı yasaklanmamış durumda. CBD, uyuşturucu bir madde olarak sınıflandırılmıyor.
2022 yılında, Avrupa CBD’nin kozmetik ürünlerdeki kullanımı hakkında bir görüş bildirecekti, ancak birçok Avrupa ülkesi bu konuda hala fikir ayrılığı içinde.
Mayıs 2023’te Avrupa Komisyonu, CBD’nin kozmetik ürünlerdeki kullanımını değerlendirmek için veri talebinde bulundu. Bu veriler, SCCS’ye sunulacak dosya için hazırlanması amacıyla 30 Eylül 2024 tarihine kadar sağlanması gerekiyordu.
Cezbedici Özellikler
CBD’nin geniş bir yelpazede özellikleri bulunuyor ve bu nedenle uzman mağazalarda, eczanelerde ve internet üzerinden serbestçe satılabiliyor.
Bazı özellikleri kozmetik sektörü için oldukça cazip (nemlendirici, yaşlanma karşıtı, rahatlatıcı vb.). Hatta bazı markalar, tüm ürün yelpazelerini bu öne çıkan bileşen üzerine inşa etmiş durumda.
Ancak!
Kozmetik ürün geliştirme ve üretiminde kullanılan cannabidiol ekstraktının kalitesi önceden titizlikle seçilmeli ve saflığı ölçülmeli (sentetik kökenli ve/veya doğal kökenli olup THC oranının ölçülmesi gibi). Her ne kadar ürünün sorumluluğu, yetkili kişiye ait olsa da, referans alınan ekstraktın tedarikçisinin güvenilir ve ciddi bir ortak olması kritik önem taşır.
Ürün Avrupa’da veya yurtdışında pazarlanacaksa bu konuya azami dikkat gösterilmelidir. THC için izin verilen sınırlar, pazarlama bölgesine göre değişiklik göstermektedir.
CBD’nin kozmetik ürünlere dahil edilmesi, ihracat satışlarını etkileyebilir çünkü bazı ülkeler bu maddeyi yasaklamışken, bazıları düzenlemeler getirmiştir. İşte birkaç örnek:
- Fas: THC’nin varlığı yasaktır.
- Kanada: Sadece CBD’nin kozmetik ürünlerde kullanımı yasaktır.
- Mercosur: Doğal kökenli kannabidiol, THC içeriği %0,2’den az olmak kaydıyla yalnızca mukoz membranlarla temas etmeyen ürünlerde ve yamalarda kullanılabilir. Ayrıca, kozmetik ürün, 2. derece kozmetik olarak kaydedilmelidir.
- Tayland: Kenevir türevleri içeren kozmetiklerin ithalatı yasaktır.
Bu nedenle, düzenleyici takip, geliştirme stratejisinin ayrılmaz bir parçası olmalıdır. Ayrıca, CBD’nin bir ülkede yetkilendirildiği durumlarda izlenebilir olması ve hammadde ile bitmiş üründeki dozajların etikette belirtilmesi gerekebilir.
Son olarak, kozmetik ürünlerde yapılan iddialara özellikle dikkat edilmelidir. Eğer bu iddialar terapötik bir etkiyle ilişkilendirilebiliyorsa, bu iddialar yasaklanabilir.
Peki ya Gelecek?
Belki de CLP Tüzüğü devreye girerek cannabidiolu yasaklı maddeler listesine ekler ve CMR sınıflandırması önerisinde bulunur.
Bu bileşenin (ve daha geniş anlamda kenevir türevlerinin) hikayesinin son bölümü henüz yazılmadı.