Çocukları korumak için Avrupa Komisyonu, çocuk bakım ürünlerindeki kanserojen, mutajenik ve üreme için toksik (CMR) maddelere ilişkin bir REACH kısıtlama önerisi hazırlamayı planlamaktadır. Bu amaçla, ECHA bir kanıt çağrısı hazırlamış ve ilgili taraflardan çocuk bakım ürünlerinde CMR’lerin (1A veya 1B kategorileri) potansiyel varlığı hakkında bilgi göndermelerini istemiştir. Kanıt çağrısı 31 Mart 2023’te sona ermiştir ve ECHA’nın Eylül 2023’te hazır olması beklenen soruşturma raporunu yayınlaması beklenmektedir.
Kısıtlamanın, tüm CMR (kategori 1A veya 1B) maddeleri için veya yalnızca belirli durumlar için daha düşük sınırlar belirlemek daha uygun görülmediği sürece, CLP’deki jenerik konsantrasyon veya spesifik konsantrasyon limitleriyle uyumlu homojen malzemelerde jenerik (içerik) bir limit önermesi öngörülmüştür. Rapor daha sonra alt limitlerin gerekli olup olmadığını belirleyecektir.
Çocuk Bakımı ile ilgili Maddeler
Çocuk bakımı ürünleri, uyku/taşıma ürünleri, rahatlama araçları ve beslenme ve hijyen ürünleri dahil olmak üzere çok çeşitli ürünleri kapsayan geniş bir kategoridir.
Raporun kapsamı şunlardır:
REACH Ek XVII, Giriş 51’deki tanımlar kapsamındaki maddeler;
- çocukların uyumasını, rahatlamasını, hijyenini, beslenmesini veya emmesini kolaylaştırmaya yönelik herhangi bir ürün.
ve/veya CEN TC 252 kapsamındaki maddeler;
- küçük çocukların oturmasını, yıkanmasını, üstünü değiştirmesini ve genel vücut bakımını, beslenmesini, uyumasını, taşınmasını ve korunmasını güvenli bir şekilde sağlamak ve kolaylaştırmak için tasarlanmış veya açıkça amaçlanan herhangi bir ürün.
Çocuklara yönelik kozmetik ambalajlar ve çocuklara yönelik hijyen ürünlerine yönelik taşınabilir malzemeler (örn. ıslak mendiller), hijyeni kolaylaştırmayı amaçlayan çocuk bakım ürünlerine olası örneklerdir. Ancak kesin ürün grupları daha sonra kısıtlama teklifinde belirtilebilinecektir.
ECHA’nın Raporu
ECHA’nın raporu nihai hale getirmesi ve çocukları çocuk bakım ürünlerindeki bu maddelerden korumak için AB çapında hangi eylemin gerekli olduğuna ilişkin kararını desteklemek üzere Komisyon’a sunması gerekmektedir.
Raporun kapsamı şunlardır:
- Çocuk bakım eşyalarında bulunabilecek uyumlaştırılmış sınıflandırma 1A veya 1B’ye sahip CMR maddelerinin bir listesi (eşya türleri/malzeme türlerine göre gruplandırılmış, mümkünse kasıtlı ve kasıtsız);
- Mevcut olduğunda, daha fazla önceliklendirme için maruz kalma olasılığının bir tahmini olarak kullanılacak tonaj, konsantrasyon aralıkları ve eşyalarda bulunma sıklığına ilişkin bilgiler;
- Varsa, salım/maruziyet potansiyeli hakkında bilgi;
- Madde veya madde grupları başına mevcut Genel Konsantrasyon Limitleri (GCL)/Spesifik Konsantrasyon Limitleri (SCL) ve diğer mevcut düzenleyici önlemlerin bir envanteri;
- GCL/SCL (içerik) limitlerinden sapmanın tanımlanması gereklidir;
- Analitik yöntemlerin kullanılabilirliğine ilişkin bilgilerin özeti;
- Paydaş istişarelerine genel bakış ve özet.
Arka plan ve Gerekçe
Çocuklar, tehlikeli kimyasallara maruz kalmanın olumsuz etkilerine karşı özellikle savunmasızdır. Çocukların belirli gelişim dönemlerine özgü davranış kalıpları nedeniyle, eşyalardan kaynaklanan tehlikeli maddelere maruz kalmaları yetişkinlerden farklıdır. Örneğin, çocuklar zeminde, toprakta ve ev tozunda bulunan kimyasallara maruz kalabilecekleri yerde emeklerler. Ayrıca, elden ağza davranışları kimyasallara maruz kalmalarını artırmaktadır.
Tekstil, giyim ve ayakkabılarda Madde 68(2)’nin CMR’lere uygulanmasını takip eden tartışma sırasında Üye Devletler tarafından çocuk bakım ürünleri bir öncelik olarak belirlenmiştir. Daha sonra Komisyon, çocuk bakımı makalelerinde CMR’lerin varlığına dair kanıt toplamak için bir araştırmayı finanse etmiştir. 2019’da yayınlanan bu çalışmanın amacı, Madde 68(2) uyarınca farklı çocuk bakım ürünleri kategorilerinde bulunan CMR maddelerini veya uygun olduğu şekilde REACH kapsamındaki diğer olası risk yönetimi önlemlerini kısıtlama önerisinin kapsamını tanımlamak için bir temel olarak kullanmaktır.
Ayrıca, 14 Ekim 2020 tarihli Sürdürülebilirlik için Kimyasal Strateji, belirli tehlikeli özelliklere sahip kimyasallara karşı özellikle hassas olan çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar gibi savunmasız nüfus gruplarının daha iyi korunması ihtiyacını belirlemiştir. Bu amaçla, diğerlerinin yanı sıra, çocukların çocuk bakım ürünlerindeki ve çocuklara yönelik diğer ürünlerdeki (oyuncaklar hariç) tehlikeli kimyasallardan güvenliğinin, oyuncaklarla aynı düzeyde koruma sağlaması için, Genel Ürün Güvenliği Direktifi ve REACH kısıtlamaları yayınlanmıştır.