Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

LATEST NEWS
CONTACTS
Avrupa Birliği ECHA Kozmetik

ECHA DEĞERLENDİRMESİ: FENİLKETONLAR, GÜL KETONLARI VE BİGUANİDLER

Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECHA), kozmetikte kullanılabilecek madde gruplarına yönelik düzenleyici gereksinimlerin değerlendirilmesine ilişkin üç rapor yayınlamıştır. ECHA, Fenilketonlar ve Gül ketonları  için bir işlem yapılmasına gerek olmadığı sonucuna varırken, Guanidilüreler, Siyanoguanidinler ve Biguanidler için ekstra işlemlerin gerekli olduğuna karar vermiştir.

Fenilketonlar

Bu grup 15 madde içermektedir. ECHA, bunların ağırlıklı olarak koku, yıkama ve temizlik için ıslatma maddesi ve özellikle kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde parfüm olarak kullanıldığını belirtmektedir.

Yönetmelik 1223/2009, nihai ürünlerde maksimum konsantrasyonu %0,7 olarak belirlemektedir. Bu maddeler için ECHA, insan sağlığına yönelik herhangi bir potansiyel tehlike belirlememiştir ve bu nedenle başka bir düzenleyici eylemin gerekli olmadığı sonucuna varmıştır.

Gül ketonları

Bu grup 31 madde içermektedir. ECHA, REACH kayıt dosyalarında toplanan bilgilere dayanarak, bunların koku olarak, özellikle kozmetik, parfüm, yıkama ve temizlik ürünlerinde yaygın olarak kullanıldığını belirtmektedir. 1223/2009 sayılı Yönetmelik (ağız bakım ürünleri hariç) nihai ürünlerde maksimum konsantrasyonu %0,02 olarak belirlemektedir.

Bu maddeler için belirlenen ana tehlike, yüksek hassasiyet potansiyelidir. Ancak ECHA, bu açıdan en büyük endişe taşıyan maddeler zaten Kozmetik Yönetmeliği tarafından kısıtlandığından ve/veya koku alerjenlerine ilişkin SCCS Görüşünde ve yakında çıkacak olan Alerjenler Yönetmeliği’nde yer aldığından, bunun yönetmelikler tarafından zaten dikkate alındığını belirtmektedir. Ajans bu nedenle başka bir düzenleyici eylemin gerekli olmadığı sonucuna varmıştır.

Guanidilüreler, Siyanoguanidinler ve Biguanidler

Bu grup 17 madde içermektedir. Bunların arasında altı tanesi (Klorheksidin veya Poliaminopropil Biguanid dahil) özellikle kozmetikte kullanılan koruyuculardır. Bu grup için ECHA, çevre üzerindeki endokrin bozucu etkilerinden dolayı özellikle Klorheksidin ve tuzları için veya potansiyel olarak vPvM (çok kalıcı ve çok hareketli) olan biguanid grubu için ek kısıtlama önlemlerinin gerekli olduğunu düşünmektedir.

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?