Türkiye Sağlık Bakanlığı, kozmetik kurallarını AB Kozmetik Ürünleri Yönetmeliği ile uyumlu hale getirmek için değiştirmek üzere taslak yayınlamıştır. Avrupa Komisyonu’nun 1223/2009 sayılı Kozmetik Tüzüğü’nü tadil eden 2018/1847, 2019/680, 2019/681 ve 2019/698 sayılı Komisyon düzenlemelerine uyum amacıyla Kozmetik Yönetmeliği Ek II, Ek III, Ek V ve Ek VI’da değişiklik yapılmıştır.
Yönetmelikte aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:
* Kozmetik ürünlerde yasaklı maddelere ilişkin,
Ek II: 2-kloro-p-fenilendiamin, sülfat ve dihidroklorür tuzları saç, kaş ve kirpik boya ürünlerinde yasaklanmıştır;
* Sınırlamalar dışında kozmetik ürünlerde bulunmayacak maddeler hakkında,
Ek III: kepek önleyici durulama şampuanında klimbazole yasaklanmıştır;
* Kozmetik ürünlerde kullanılmasına izin verilen koruyuculara ilişkin,
Ek V: klimbazole, yüz kremi, saç losyonu ve ayak bakım ürünlerinde maksimum
%0,2 ve diğer durulama şampuanları için %0,5’lik bir maksimum konsantrasyonla kullanımına izin verilecektir ve o-fenilfenole, durulanmayan kozmetik ürünlerinde maksimum %0,15 ve durulanan kozmetik ürünlerinde %0,2’lik bir maksimum konsantrasyonla izin verilecektir;
* Kozmetik ürünlerde kullanılmasına izin verilen UV filtrelerine ilişkin,
Ek VI: fenilen bis-difeniltriazin, dermal olarak uygulanan ürünlerde %5’e kadar olan bir konsantrasyonda güneşten koruyucu ürünlerde UV filtresi olarak kullanım için güvenlidir, ancak inhalasyon maruziyetine yol açacak olanlarda kullanılması yasaktır.
Değişiklikler, uygulama yönetmeliğinin eklerinin yeniden düzenlenmesini ve kozmetik bileşenlere ilişkin ayrı bir tebliğin yayınlanmasını içermektedir.
Sağlık Bakanlığı, 17 Haziran tarihli bir Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) bildirisinde, piyasaya arz edilen ürün kategorilerini ve içerdikleri bileşenlerin özelliklerini belirlemek amacıyla, tebliğin 2005 Yönetmeliği kapsamındaki kozmetik ürünler için geçerli olduğunu söylemiştir.