
Avrupa Komisyonu tarafından Aralık 2024’te düzenlenen bir web seminerinde, Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi’nden ilgili kişi, kozmetik sektörünün karşılaması gereken AB Eco-label kriterlerini ve sürecini ayrıntılı olarak anlattı.
Bu web seminerinde, ilk olarak AB Eco-label’ın sunduğu avantajlar ve fırsatlar geliştirildi.
Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi’nden ilgili kişi; “Başvurmanız gereken ilk belge, Komisyon Kararı 2021/1870’in Ek I‘idir” diye sözlerine başladı. Bu, kozmetik ürünler için AB Eco-label kriterlerini belirler.
Bu kriterler 31 Aralık 2027‘ye kadar geçerlidir. Bundan sonra revize edilebilir veya geçerlilikleri uzatılabilir.
1223/2009 Yönetmeliği kapsamındaki tüm kozmetik ürünleri, durulanabilen ürünler (sabunlar, şampuanlar, duş jelleri, tıraş ürünleri vb.) veya durulanmayan ürünler (kremler, yağlar, şekillendirme ürünleri, makyaj, deodorantlar vb.) olsun, Eco-label için başvurulabilir.
Kriterler
AB Eco-label’ın amaçlarından biri, tüketicilerin çevresel açıdan piyasadaki en iyi ürünleri kolayca belirlemesine yardımcı olmaktır.
Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi’nden ilgili kişi, “Bunu yapmak için, ürünlerin yaşam döngüsü etkilerine bakarak ve çevre için en önemli olanları belirleyerek ürünlerin eksiksiz bir analizini gerçekleştiriyoruz,” diye açıkladı ve ekledi “Ve kriterleri bu temelde tanımlıyoruz.”
Kozmetik ürünler için yedi kriter belirlenmiştir.
Kriter 1: Sucul organizmalar için toksisite
Bu kriter, kritik seyreltme hacmi (CDV) aracılığıyla kozmetik ürünün düşük yoğunluklu sucul toksisiteye sahip olmasını garanti eder. Ürün kategorisine bağlı olarak maksimum eşik değerlere uyulması gerekmektedir.
Kriter 2: Durulanabilir kozmetik ürünlerinin biyolojik olarak parçalanabilirliği
Tüm yüzey aktif maddelerin aerobik ve anaerobik koşullarda kolayca biyolojik olarak parçalanabilir olmasını zorunlu kılarak ürünün yüksek biyolojik parçalanabilirliğini garanti eder. Diğer maddeler için ise biyolojik olarak parçalanamayan organik maddelerin içeriği de sınırlıdır. Burada da ürün kategorisine bağlı olarak farklı sınır değerleri bulunmaktadır.
Kriter 3: Durulanmayan kozmetik ürünlerinin biyolojik olarak parçalanabilirliği ve suda toksisitesi
Bu kriter hem düşük sucul toksisiteyi hem de yüksek biyolojik parçalanabilirliği garanti eder ve girdideki organik maddelerin %95’inin ya kolayca biyolojik olarak parçalanabilir olmasını ya da düşük sucul toksisite ile biyobirikim yapmama, potansiyel biyolojik parçalanabilirlik veya biyoyararlanım eksikliğini birleştirmesini zorunlu kılar.
Kriter 4: Hariç tutulan ve kısıtlanan maddeler
Bu, ürün türüne bağlı olarak uyarlamalar içeren, tüm ürünlere uygulanan yatay bir kriterdir.
Kozmetik ürünler için, aşağıdakiler gibi belirli maddeler yasaktır:
∙ CMR’ler ve SVHC’ler
∙ Mikroplastikler
∙ PFAS, phthalate, endokrin bozucular
∙ Isothiazolinone
Parfümler doğrudan yasaklanmamıştır, ancak varlıkları biyolojik parçalanabilirlik kriterleri tarafından dolaylı olarak sınırlandırılmıştır. Öte yandan, çocuklar için tasarlanmış ürünlerde ve “hafif” veya benzeri iddialarla pazarlanan ürünlerde parfüm kullanımı yasaktır.
UV filtrelerine gelince, bunlar biyobirikim yapmamalı ve düşük toksisiteye sahip olmalıdır. Koruyucular ve renklendiriciler üzerinde de kısıtlamalar vardır ve Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi’nden ilgili kişi, kısıtlanmış maddelerin tam listesi için düzenleyici metne başvurulmasını önermiştir.
Kriter 5: Paketleme
Bu kriter için bir dizi gereklilik vardır. Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi’nden ilgili kişi, bunlardan bazılarını listelemiştir.
∙ Durulanan ürünler için küçük şişeler yasaktır (minimum hacim 150 ml’dir).
∙ Durulanan veya durulanmayan tüm kozmetik ürünler için ikincil ambalajlama yasaktır. Bu, bir kavanoz veya tüpün etrafına karton ambalaj konulmasına izin verilmediği anlamına gelir, çünkü bu ambalaj işlevsel bir katkı sağlamadan doğrudan atık haline gelir.
∙ Ambalaj, ürün miktarına göre çok büyük olmamalı ve tamamen boşaltılması kolay olacak şekilde tasarlanmalıdır.
∙ Yeniden doldurulabilir ambalajların ve geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımı teşvik edilmektedir. Ayrıca, bazı plastik kombinasyonlarının geri dönüşümü zorlaştırmasını önlemek için tasarım yönergeleri bulunmaktadır.
Kriter 6: Sürdürülebilir kaynak
Bu kriter, arazi kullanımı ve biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkileri azaltmayı amaçlamaktadır ve özellikle palmiye yağı, palm çekirdeği yağı ve bunların türevleri gibi bileşenlere odaklanmaktadır. Eğer bu bileşenler kullanılıyorsa, RSPO sertifikası veya eşdeğer bir üretim sertifikasına sahip olmaları gerekmektedir.
Kriter 7: Kullanıma uygunluk
Bu kriter, ürünün amacına uygun olduğunu ve tüketicilerin ürün işe yaramadığı için onu atmayacaklarını garanti eder. Aynı zamanda, Eco-label taşıyan ürünlerin etkili olmadığı yönündeki algıyla mücadeleye de yardımcı olur.
Ürünün etkinliği, laboratuvar testleri veya tüketici testleri yoluyla şirketler tarafından kanıtlanabilir. Tüketici testleri için, minimum %80 memnuniyet oranı şartı bulunmaktadır.
Son olarak, kozmetik ürünün pazara sunulduğu ülke veya ülkelerde geçerli olan tüm yasal gerekliliklere uyması zorunludur.
AB Eco-Label İçin Başvuruda Bulunma
Kimler Başvurabilir?
AB Eco-label’e, Avrupa Ekonomik Alanı’nda (EEA) pazara sunulan ürünler için tüm üreticiler, imalatçılar, ithalatçılar, hizmet sağlayıcılar ve toptancılar başvurabilir. Ancak, üretimin Avrupa’da gerçekleştirilmesi zorunlu değildir.
Nasıl Başvurulur?
Başvurunun ilk adımı, Avrupa Komisyonu’nun Eco-label web sitesini ziyaret etmektir.
Bu sitede, etikete uygun ürün gruplarına özel sayfalar, ilgili mevzuat belgeleri (örneğin, Komisyon Kararı 2021/1870), kullanıcı kılavuzları ve JRC teknik raporları gibi tüm gerekli bilgiler bulunmaktadır.
Başvuru süreci yedi aşamadan oluşur:
- Ulusal yetkili kurumla iletişime geçin (ürünün üretildiği veya pazara sunulduğu ülkedeki yetkili kurum). AB Eco-label web sitesinde tüm ulusal yetkili kurumların listesi bulunmaktadır.
- Ürünü ECAT sisteminde ön kayıt yaptırın. ECAT, lisanslar ve Eco-label bulunan ürünler hakkında bilgileri bir araya getiren çevrimiçi bir katalogdur.
- Başvuru dosyasını hazırlayın. Bu dosyada, ürünün tanımı ve çeşitli kriterler doğrultusunda gerekli tüm testler ve teknik belgeler bulunmalıdır. Operatörlere yardımcı olmak için çevrimiçi bir Kullanıcı Kılavuzu da mevcuttur.
- Başvuruyu gönderin. Excel formatında bir form doldurularak başvuru yapılır. Formda, çeşitli kriterlere uygunluğun gösterildiği sekmeler de yer almalıdır. Ayrıca, başvuru ve yıllık ücretler ödenmelidir (şirketin büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir ve yetkili ulusal kuruma göre farklılık gösterebilir).
- Ulusal yetkili kurum tarafından başvurunun olumlu değerlendirilmesini bekleyin.
- AB Eco-label lisansını alın. Bu lisans, ürün üzerinde AB Eco-label logosunun kullanılmasına izin verir.
- Logoyu ürüne yerleştirin.