Avrupa Birliği Kozmetik Laboratuvar

KADIN CİNSEL SAĞLIĞI İÇİN KOZMETİK ÜRÜNLER

Kozmetik ürünler sadece insan vücudunun dış kısımlarında kullanılabilmektedir. Bu nedenle vajinaya yönelik ürünler kozmetik değildir. Kadın dış genital organlarının temizliğine ve iyi durumda tutulmasına yönelik ürünler ise AB Kozmetik Yönetmeliği’ne uymak zorundadır.

Formülasyon Zorlukları

Kadın hijyeni için kozmetik ürün geliştiricileri, uygulama alanının bazı özelliklerini dikkate almak durumundadır.

Özellikle kadın dış genital organı:

  • İnsan vücudunun diğer bölgelerine göre daha yüksek bir pH’a sahiptir;
  • Mantar ve bakteri üremesine yol açabilecek maddelerle (idrar, vajinal sıvılar, ter) temas halindedir;
  • Adet döngüsü sırasında mikrobiyotasını değiştirir;
  • Ek hidrasyon gerektirir;
  • Daha fazla geçirgenliğe sahiptir.

Ayrıca, kadınların ihtiyaçları hayatın farklı evrelerinde değiştiğinden, bu ürünlerin formülasyonu hedef tüketicilere göre farklılık gösterme eğilimindedir. Menopozdaki kadınlar ve genç kadınlar daha fazla hidrasyona ihtiyaç duymaktadır. Üreme çağındaki kadınların ise cinsel bölgede yaşayan mikroorganizmaları uzaklaştırmayı amaçlayan ürünlere ihtiyacı bulunmaktadır.

Test Zorlukları

Yukarıdaki özellikler göz önünde bulundurulduğunda, güzellik markaları, kadınların cinsel bölge hijyeni için kozmetik ürünler üzerinde, bu ürünlerin özellikle uygun pH, yumuşaklık, hidrasyon ve dengeyi koruyan mikroflora özellikleri ile ilgili istenen özelliklere sahip olduğunu doğrulamak için bazı testler yapmak durumundadır. Bu nedenle, spesifik laboratuvar testleri geliştirilmiştir. Örneğin bilim insanları, standart yama testinin vulvar alan geçirgenliğini ve vulvar bölgenin sürtünmeye yatkınlığını dikkate almadığını belirtmişlerdir. Bu nedenle, örneklerin vulva ile benzer tahriş koşullarına sahip olan popliteal fossada uygulandığı Diz Arkası (BKT) testini kullanmanın daha iyi sonuç ürettiğini belirtmişlerdir.

İddiaları destekleyen kanıtların yeterli olup olmadığını değerlendirmek atanan RP’ye kalmıştır.

Son olarak, AB Kozmetik Yönetmeliği, kadın cinsel bölge hijyen ürünleri için güvenlik değerlendiricisi tarafından özel bir değerlendirmeye tabi tutmasını gerektirmektedir.

Referanslar:

Palmeira de Oliveira, A. (2023). Intimate Hygiene — Women Health (CRCC). Retrieved on 14/03/2023

European Commission. (2020). Borderline Manual September 2020. Retrieved on 14/03/2023

Farage, M. (2004). The vulvar epithelium differs from the skin: implications for cutaneous testing to address topical vulvar exposures. Retrieved on 14/03/2023

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?