Genel Kozmetik

KOZMETİK SEKTÖRÜNDE NİSAN – TEMMUZ 2022 GELİŞMELERİ

Kozmetik Sektörü için Nisan – Temmuz 2022 Tarihleri Arasında Gerçekleşen Gelişmeler

29 Nisan 2022

Avrupa Komisyonu, kozmetik ürün etiketlerinde yaygın kullanılan içerik isimlerini içeren bir sözlük yayımlanmıştır. Bu uygulama 29 Nisan 2023 yılında uygulamaya geçecektir. Güzellik markaları, kozmetik içeriklerini etiketlerde INCI terminolojisine göre listelemek durumundadır. Yeni sözlük, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri şirketlerinin ulusal ticaret birliği olan, Kişisel Bakım Ürünleri Kurulu (PCPC)’nun yayımladığı yeni INCI isimlerini içermektedir. Bununla birlikte, sözlükte daha önceki versiyonlarda var olan bazı hatalarda değişiklik yapılmış olup, 30070 isim bulunmaktadır.

20 Haziran 2022

AB Kozmetik Tüzüğü’nün revizyonuna ilişkin kamu istişareleri kapanmıştır. Sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda, Avrupa Komisyonu’nun revizyon teklifinin yıl sonuna kadar yayınlanması beklenmektedir.

7 Temmuz 2022

Avrupa Birliği komisyonu, Benzophenone-3 ve Octocrylene UV filtreleri için yeni kısıtlamalar öngören Komisyon Yönetmeliği (AB) 2022/1176’yı yayınladı. 28 Ocak 2023’ten itibaren güzellik markaları AB pazarına yalnızca bu kısıtlamalara uyan ürünleri yerleştirebilecektir. Diğer taraftan, önceki gereksinimlerle uyumlu kozmetik ürünleri piyasaya arz etmek için 28 Temmuz 2023 tarihine kadar zamanları olacaktır. Bu tarihten itibaren, uyumlu olmayan ürünler raflardan kaldırılmalıdır.

8 Temmuz 2022

8 Temmuz 2022 tarihli Komisyon Yönetmeliği (AB) 2022/1181’e göre, %0,001’den (10 ppm) fazla formaldehit (formaldehit salan maddeler) salan koruyucular içeren kozmetik ürünler “formaldehit salımı” uyarısını taşımalıdır. Yeni düzenlemeler, 30 Temmuz 2022’de geçerli olduğu üzere 1223/2009 Sayılı Tüzüğe uygun birinci alt paragrafta atıfta bulunulan maddeleri içeren tüm bitmiş ürünler, 31 Temmuz 2024’e kadar Avrupa Birliği pazarına arz edilebilir ve 31 Temmuz 2026’ya kadar satışa sunulabilir.

Kozmetik Sektörü için İleriki Dönemde Planlanan Gelişmeler

Avrupa Birliği kozmetik tüzüğü çerçevesi, her ay güncellemelerle sürekli olarak değişmektedir. Güzellik markaları bunların takibini yapmalı ve ürünlerinin uyumluluğu sağlamak konusunda düzenli olara. Bu sebeple, aşağıdaki bölümlerde markaların uyum stratejilerinin şimdiden planlayabilmeleri için önümüzdeki aylarda neler olacağı anlatılmaktadır.

 Omnibus Yasaları

Öncelikle Eylül 2022’de Avrupa Komisyonu 14 maddenin yasaklanmasını öngören Omnibus Act V’i yayınlama kararı almıştır. Ayrıca Methyl Salicilate’ın kullanımının sınırlandırılması kararı alınmıştır. Omnibus Act V, 17 Aralık 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak ve herhangi bir adaptasyon süresi olmayacaktır.

 Ek olarak, Avrupa komisyonu yakında kozmetik ürünlerin kullanımında yasaklı olan 30 maddeyi esas alarak Omnibus ACT VI’yı yayınlayacaktır. Kanun 1 Aralık 2023 tarihinden itibaren tam olarak uygulanacak olup, bu tarihten itibaren üreticilerin bu maddeler içeren kozmetik ürünleri raflardan kaldırmaları gerekmektedir.

Daha Fazla İçerik Güncellemesi

Ayrıca, 2022’nin üçüncü çeyreğinde, Avrupa Komisyonu’nun 12 nano bileşeni yasaklayan bir düzenleme yapması beklenilmektedir. Bununla ilgili olarak, 10 Haziran 2022’de Avrupa Komisyonu nanomalzemenin tanımına ilişkin bir tavsiye kararı yayınlamıştır.

Son olarak, 2022’nin sonunda, Avrupa Komisyonu’nun AB kozmetik yönetmeliğinde birkaç yeni değişiklik içeren bir düzenleme yapılması beklenmektedir.

  • Butylated Hydroxytoluene (BHT)  ve Acid Yellow 3 kullanımına yalnızca belirli konsantrasyon sınırları dahilinde izin verilecektir.
  • UV Filtresi Homosalat’ın izin verilen kullanım seviyesi düşürülecektir.
  • Kozmetik ürünlerde kullanılmasına izin verilen UV filtreleri listesine Piperazine ve Piperazine (nano) eklenecektir.

Yukarıda anlatılanların ışığında, kozmetik markaları ürünlerinin formülasyon bilgisini kontrol ederek makalede bahsedilen maddelerden herhangi birini içerip içermediğini kontrol etmelidir. Eğer öyleyse, en son kısıtlamalara uyduklarından emin olunmalıdır. Aksi takdirde, reformülasyon sürecinin başlatılması gerekecektir.

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?