TİTCK Kozmetik Ürünler Dairesi Başkanlığı tarafından yayınlanan ‘’18- 20 Şubat tarihinde yapılan 12. Kozmetik Kongresinde firmalar tarafından iletilmiş sorulara verilen cevaplar’ a ilişkin belgede AB Yönetmeliği’ne göre 1 Mart 2022 tarihinden itibaren piyasada bulunmayacak olan “lilial” bileşeninin Türkiye’deki durumunun ne olacağına açıklık getirilmiştir.
Kozmetik
4. “LİLİAL” hammaddesinin piyasada son bulunma tarihi nedir? 1 Mart 2022 de yönetmelik yürürlüğe girecek mi?
AB tüzüğüne göre bu bileşen1 Mart 2022 tarihinden itibaren piyasada bulunmayacaktır. Türkiye piyasası için Kozmetik Yönetmelik taslağımız henüz yürürlüğe girmediği için net bir tarih verememekteyiz. Yönetmelik yayımlanma süreçleri zaman almaktadır.
5.Lilial içeren ürünlerin piyasada son bulunma tarihi nedir? Piyasadan toplatılması ne zaman uygulanacaktır?
Lilial içeren ürünlerin piyasadan toplatılmasında yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih belirleyici olacaktır.
6.Ürünlerimizde lilial hammaddesi bulunmamaktadır ancak elimizde fazlaca etiketler bulunmaktadır. Mevcut etiketlerimizde sticker ile içeriği kapatıp güncel içeriği ekleyip etiketleri kullanabilir miyiz?
Ürün formülasyonunda lilial olmamasına rağmen etiketlerde bu bileşenin yer alması tüketiciyi ve denetimi yanıltacaktır. Etiketlerin sticker ile kapatılması mümkün ise bu şekilde yaparak yeni kutu basılmasının önüne geçilebilir.
7. Lilial formülasyondan çıkarıldıktan sonra etiket ve kutulardan ne zaman çıkarılmalıdır?
Lilial formülasyondan çıkarıldığında aynı anda ambalajlardan da çıkartılması ürünün piyasada bulunduğu süre içerisinde yapılacak denetimi esnasında faydalı olacaktır.
8.Lilial süresi uzatılabilir mi?
Lilial için yönetmelik çıkışına ve yürürlüğe girişine göre ilave süre verilmeyecektir.
9.Piyasadaki ürünler için lilial kararı nedir? Geri çekme işlemi mi yapılacak?
Yönetmelik yayımlanması ve yürürlüğe girdiği tarihe göre yapılacak denetim işlemlerini Kozmetik Denetim Dairesine sorabilirsiniz. Planlı denetimler için nasıl bir yol izleyecekleri hakkında daha ayrıntılı bilgi verebilirler.
13. Lyral ve lilial den sonra yasaklanacak esans bileşenleri var mıdır?
Yapılması planlanan yasaklamalar sunumda belirtilmiştir. Kurum internet sayfasında gerekli duyurular yapılacaktır. Takip edebilirsiniz.
Biyosidal
1) Deterjan ve biyosidal ürünler için de “Lilial” yasaklanması söz konusu mu?
YANIT: Lilial (butylphenyl methylpropional) (CAS No: 80-54-6, EC No: 201-289-8) bileşeni Ek-II kozmetik ürünlerde yasaklı bileşenler listesinde yer almaktadır. Ürün Tipi-1 ve Ürün Tipi-19 biyosidal ürünler doğrudan insan cildine uygulandığından, kozmetik ürünlerde yasaklı olan bileşenlerin söz konusu biyosidal ürünlerde kullanımları uygun değildir. Ürün Tipi-1 ve Ürün Tipi-19 dışındaki biyosidal ürünler ve diğer ürünler hakkındaki soruların ilgili Kurumlara iletilmesi gerekmektedir.
Kozmetik ve biyodisal soru cevaplarının tümüne linkten ulaşım sağlayabilirsiniz.https://www.titck.gov.tr/duyuru/kozmetik-ve-biyosidal-firmalarinin-dikkatine-23022022154122