Kozmetik Ürün Kitleri ve Hediye Kutuları Nasıl Bildirilir ve Etiketlenir?
Yılbaşı sezonu yaklaşıyor ve en popüler ürünler arasında güzellik ürün kitleri ve kozmetik hediye kutuları yer alıyor. Bunlar tek bir pakette birlikte satılan bir kozmetik koleksiyonu olarak da tanımlanabilir.
Bu tip ürünler “kozmetik ürün seti” mi?
İlk olarak, kozmetik kit ile sadece pazarlama/ticari kit arasındaki farkı vurgulamak önemlidir. AB Kozmetik Yönetmeliği’nde kozmetik kit tanımı yoktur. Yine de genellikle çok bileşenli bir kozmetik ürün kutusu olarak tanımlanır – yani, doğası gereği birlikte kullanılması gereken birkaç ayrı elementten yapılmış kozmetik ürünler – sırayla veya bir karışım olarak kullanılan ürünler de olabilir. Örneğin, saç boyası setleri ve cilt soyma setleri.
Bir kozmetik ürün seti, belirli bir prosedürle CPNP’ye bildirilmelidir ve tek bileşenler ayrı ayrı piyasaya arz edilemez.
Bununla birlikte, güzellik markaları, örneğin, hem şampuan hem de saç kremi içeren bir ana paket gibi, genellikle birkaç kozmetik ürününü birlikte satmayı tercih eder. Bunlar yukarıda verilen tanım gereği “kozmetik ürün seti” değil, sadece pazarlama kitleridir. Bir ürünü bu formda satma kararı, yasal gerekliliklere değil, yalnızca ticari tercihlere bağlıdır. Bu nedenle, kutu içindeki tüm kozmetikler ayrı ayrı bildirilmelidir ve bağımsız ürünler olarak satılabilir.
Yukarıdakiler göz önüne alındığında, güzellik ürün kutularının kozmetik kitler değil, pazarlama kitleri olduğu açıktır. Bu doğrultuda;
Dahil edilen tüm kozmetikler, AB pazarına sunulmadan önce CPNP’de ayrıca bildirilmelidir;
Etiketler, AB Kozmetik Yönetmeliğinde öngörülen şartlara uygun olmalıdır. Bu bağlamda birincil set kutusu dış ambalaj, içindeki ürünlere yapıştırılan etiketler ise iç ambalajdır.
Bir güzellik hediye kutusu nasıl etiketlenir?
AB Kozmetik Yönetmeliği’nin 19. Maddesine göre, bir pazarlama kitinin uyumlu olması için her bir ürünün etiketinde (iç ambalaj olarak adlandırılan) aşağıdaki unsurların bulunması gerekir:
• Marka adı;
• Ürün Adı
• Kozmetik ürün işlevi;
• Kozmetik ürün formülasyonu
• Sorumlu kişi (Responsible Person) detayları;
• Menşei ülke;
• Son kullanma tarihi veya PAO bilgisi;
• Parti numarası.
Genellikle, bir kozmetik ürün setine dahil edilen kozmetikler küçük boyutludur, bu nedenle 5 ml veya gr’dan az ise nominal miktarın belirtilmesi gerekmez. Ayrıca, yer sınırlamaları nedeniyle, içerik listesi iç ambalajdan çıkarılabilir. Uyarılar, ürüne ‘kullanım talimatına atıfta bulunur’ sembolünün (genellikle ‘açık kitap’ sembolü olarak bilinir) yerleştirilmesi şartıyla kapalı bir broşür veya dış ambalaj üzerine yazılabilir.
Öte yandan, kutu (dış ambalaj), içerik listesi ve kullanım önlemleri dahil olmak üzere her bir kozmetik ürün için yukarıda belirtilen tüm bilgileri göstermelidir.
Son olarak, ulusal dil gereksinimleri – kullanıcıların diline yapılan çeviriler – karşılanmalıdır.