Avrupa Birliği Kozmetik

SAÇ BOYALARINDA ACID YELLOW 3 KULLANIMI

Avrupa Komisyonu 23 Mart 2020 tarihinde, ‘ACID YELLOW 3’ (kozmetik renklendirici CI 47005) ‘ün saç boyası bileşeni olarak kullanımında güvenliğinin değerlendirilmesi ile ilgili talepte bulunmuştur. Bunun üzerine talep SCCS tarafından yazılı olarak kabul edilmiş olup ‘ACID YELLOW 3’’ün saç boyası bileşeni olarak kullanılmasına ilişkin 7 Mayıs 2021 tarihinde görüş yayımlanmıştır.

INCI adı ‘ACID YELLOW 3’ (CI 47005) ve kimyasal adı ‘1H7 Indene-1,3(2H)-dion, 2-(2-quinolinyl)-, sulfonated, sodium salts’ olan madde 1223/2009 Sayılı Kozmetik Tüzüğü (EC) Ek IV’te 82 numaralı girişte listelenmiştir. Bu nedenle kozmetik ürünlerde renklendirici olarak kullanılmasına izin verilmektedir.

‘ACID YELLOW 3’ [‘1H7 Indene-1,3(2H)-dion, 2-(2-quinolinyl)-, sulfonated, sodium salts’] maksimum %0,5’lik konsantrasyona kadar oksidatif olmayan saç boyama ürünlerinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. 2004 yılında, Kozmetik ve Gıda Dışı Ürünler Bilimsel Komitesi (SCCNFP), saç boyası bileşeni olarak Acid Yellow 3’ün kullanımının, sağlık analizlerine göre bu renklendirme maddesinin diyet kullanımı için risk değerlendirmesi yapılması şartıyla kabul edilebilir olduğu sonucuna varmıştır.

Avrupa Komisyonu ‘ACID YELLOW 3’ ile ilgili şu konulara açıklık getirilmesini talep etmiştir;

(1) Sağlanan veriler ışığında, SCCS, Acid Yellow 3’ü, oksidatif olmayan saç boyama ürünlerinde maksimum %0,5’lik konsantrasyona kadar kullanıldığında güvenli kabul ediyor mu?

  • Yayınlanan görüşte belirtilen maruziyet değerlendirmesi ve toksikokinetik analizlerin sonucunda, SCCS, Acid Yellow 3’ün oksidatif olmayan saç boyama ürünlerinde %0.5’e varan konsantrasyonlarda kullanıldığında güvenli olduğunu düşünmektedir.

  (2) SCCS’nin kozmetik ürünlerde Acid Yellow 3 kullanımıyla ilgili başka bilimsel kaygıları var mı?

  • Endişe yaratabilecek herhangi bir safsızlığın bulunma olasılığını ortadan kaldırmak amacıyla numune analizlerinin ve stabilite testlerinin sonuçlarını kapsayan ayrıntılı bir analitik rapor sağlanmalıdır.
Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?