İddia; Kozmetik ürünlerin özelliklerine, etkinliklerine ve/veya güvenliliklerine ilişkin kozmetik ürünün etiketi, ambalajı ve/veya tanıtımlarında kullanılan bilgiler, beyanlar veya görselleri ifade etmektedir.
Tüketicilerin kozmetik ürünlere olan taleplerinin artmasıyla birlikte, üreticiler de etiketlerdeki iddialar ile ürünlerini ön plana çıkarmak istemektedirler.
Bu iddiaların en başında “içermez” iddiaları yer almaktadır. Reklam ve pazarlama amaçlı kullanılan “içermez” iddiaları öncelikle tüketicinin sağlığını ve haklarını koruyacak şekilde kullanılmalıdır. Bu konuda hazırlanan yönetmelikler ve kılavuzlar doğrultusunda kozmetik firmaları belirli iddialarını ambalaj üzerinde, reklam ve tanıtım faaliyetlerinde yer verebilir.
Bu konuda TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU piyasada bulunan kozmetik ürünlerin iddialarında dikkat edilmesi gereken hususlara yönelik üreticiler, dağıtıcılar, tanıtım yapanlar, mecra kuruluşları veya aracılarına yol göstermek amacıyla kılavuz hazırlanmıştır.
İlgili Kılavuza göre;
“İçermez” iddiaları
- Kozmetik Yönetmeliği ile yasaklanmış olan bir bileşene ilişkin; “içermez” ya da bu anlama gelen bir iddia kullanılmamalıdır. Örneğin “kortikosteroid içermez” ifadesi; kortikosteroidler hali hazırda Kozmetik Yönetmeliği ile yasaklanmış olduğu için ürüne ait bir özellik değil mevzuatın gereği olduğundan uygun değildir.
- Kozmetik üründe spesifik bir bileşenin bulunmadığı iddia ediliyorsa bu bileşen üründe bulunmamalıdır ve bu bileşenin açığa çıkmasına neden olan herhangi bir bileşen de üründe bulunmamalıdır. Örneğin “formaldehit içermez” iddiasına sahip olan bir ürün formaldehit içeremeyeceği gibi “formaldehit” açığa çıkaran “diazolidinil üre” gibi bileşenleri de içeremez.
- İlgili ürün grubunda ürünlerin yapısı itibariyle kullanılmayan bileşenler için “içermez” iddiası veya benzer anlamdaki iddiaların kullanılması uygun değildir. Örneğin yüksek oranda alkol içeren parfümlerde herhangi bir koruyucu (antimikrobiyal madde) ilavesi gerekmez, bu nedenle “koruyucu içermez” iddiasında bulunulması uygun değildir.
- Bazı bileşenlerin ürünün formülasyonunda bulunmuyor olması o ürünle ilgili mutlak bir güvence iddiası veya imasının kullanılmasını sağlayamaz, örneğin ürünün “herhangi bir alerjik reaksiyona yol açma riski olmadığı” iddiası uygun değildir.
- Kozmetik üründe belirli bileşeni/ bileşenleri içermediği iddia edilmesi durumunda ürün bileşiminde bu bileşen/bileşenlerin bulunmadığı TSE ISO IEC 17025 standartlarına haiz laboratuvardan alınacak söz konusu maddeyi/maddeleri içermediğine dair analiz raporunun başvuru aşamasında Kozmetik Ürün Dairesi Başkanlığı’na teslim edilmesi zorunludur. Söz konusu belgeyi teslim etmeyen veya içermediğini kanıtlamayanlar bu içermez iddiasını kullanamaz.
Kozmetik ürünlerin reklam ve tanıtımlarında yer alan “içermez” iddialarının ürün özelliklerini tam ve doğru yansıtması, ürün ambalaj bilgilerinde ve tanıtım malzemelerinde ürüne ilişkin gerçeği yansıtmayan özelliklerin tüketiciyi aldatıcı şekilde kullanılmaması gerekmektedir.
Kozmetik ürün ambalajları üzerinde belirtmek istediğiniz içermez iddialarınıza ilişkin yapılması gerekli analizleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.