Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Avrupa Birliği Kozmetik

GÜNEŞ KREMİ ÜRÜNLERİ: SPF GÜÇLENDİRİCİLERİN KULLANIMI

Güneş kremlerinde güçlendiriciler neden kullanılır? Ve hangileri seçilmeli? Aralık 2024 başında düzenlenen Kozmetik Günleri sırasında, Fransa’da kozmetik ürünler üretiminde yer alan bir kişi, bu çok özel bileşenlerin bir tanımını ve etki mekanizmalarına dayalı bir sınıflandırmayı önerdi.

SPF, Güneş Koruma Faktörü, eritem açısından bir fotokoruma formülünün etkinliğini değerlendirmek ve iddia etmek için önemli bir parametredir. Genellikle sadece UVB ile ilgili olduğunu duyarız, ancak gerçekte UVA’nın yaklaşık %16’sını oluşturan eriteme neden olan UVA’yı da içerir.

Bir ürüne SPF verebilmek için, formülatörlerin yönetmeliklerde tanımlanan aktif bileşenler olan UV filtrelerine sahip olması gerekir. Avrupa Kozmetik Yönetmeliği’ne göre, bunlar yalnızca veya esas olarak cildi belirli ultraviyole ışınlarından korumak için bu ışınları emerek, yansıtarak veya dağıtarak tasarlanmış maddelerdir.

Filtreler ve Güçlendiriciler

Güneş kremi ürünlerini düzenleyen ülkelerin çoğunda, UV filtreleri bilimsel bir komite tarafından değerlendirildikten sonra düzenleyici bir otorite tarafından pozitif bir listeye dahil edilir. Avrupa’da bu SCCS’dir ve 1223/2009 Yönetmeliğinin Ek VI’sına bir filtre eklenip eklenmeyeceğine karar veren Avrupa Komisyonu’dur.

Öte yandan güçlendiricilerin düzenleyici bir tanımı yoktur. Bunlar, pozitif bir listede yer almadan SPF’yi artırmak için kullanılabilen ‘klasik’ kozmetik bileşenleri, “yardımcı maddeler”dir. Bu bileşenler genellikle çok işlevlidir ve çeşitli mekanizmalar aracılığıyla etki eder.

Fransa’da kozmetik ürünler üretiminde yer alan kişi, her birinin avantajlarını ve dezavantajlarını özetlemiştir.

UV filtreleri:

∙ resmi bir tanıma sahiptir,

∙ belirli gerekliliklere tabidir (değerlendirme, pozitif liste, maksimum kullanım yüzdesi),

∙ cildi UV ışınlarından koruma gibi münhasır veya temel bir role sahiptir,

∙ tanımlanmış bir etki mekanizmasına sahiptir: emme, yansıtma, dağıtma.

SPF güçlendiriciler:

∙ düzenleyici bir tanımı yoktur,

∙ güvenlik değerlendirmeleri doğrulanmışsa herhangi bir özel kısıtlamaya tabi değildir,

∙ çok işlevlidir,

∙ çeşitli etki mekanizmalarına sahiptir.

∙ güçlendiricilerin güneş bakım ürünlerinin formülasyonunda zorunlu olmaması, UV filtrelerinin ise zorunlu olmasıdır.

Güçlendiriciler Neden Kullanılır?

Son yıllarda, piyasada 30 ila 50+ arasında yüksek SPF’lere doğru bir eğilim olmuştur. Bu, yalnızca UV filtreleriyle elde edilmesi kolay değildir.

Formülasyon Kısıtlamaları

Formülatörler, bir güneş kremi ürünü formüle ederken bir dizi kısıtlamayla karşı karşıyadır.

Düzenleyici Kısıtlamalar

Bazı yetkililer, örneğin endokrin bozucu aktivitesi nedeniyle 4 Methylbenzylidene Camphor veya mercanlar üzerindeki toksisiteleri nedeniyle octinoxate ve oxybenzoneve yasaklayan Güneş Kremi Yasağı örneğinde olduğu gibi ekotoksikolojik nedenlerle filtreleri yasaklamıştır.

UV filtrelerinin kullanımı da aşılmaması gereken kullanım yüzdeleriyle sınırlıdır ve ABD’de GRASE (güvenli ve etkili) olarak kabul edilen birkaç filtre vardır ve FDA da filtre kombinasyonlarını düzenlemektedir.

Fikri Mülkiyet Kısıtlamaları

Patentleri genellikle filtreler veya filtre kombinasyonları için başvurulur, bu da formülatör için olasılık alanını daha da daraltır.

Duyusal Kısıtlamalar

Bir formülde ne kadar çok filtre varsa, duyusal deneyim o kadar olumsuz etkilenir; mineral ekranlar için alçı beyazı bir etki ve organik filtreler için yapışkan bir etki.

Teknik Kısıtlamalar

Bazı filtreler foto-kararsızdır ve güneş ışığına maruz kaldığında etkinliklerini kaybeder. Sektör, giderek daha fazla doğal içerikli formüller arıyor. Ancak, UV filtreleri sentetiktir ve güneş bakım formüllerindeki diğer bileşenler de genellikle oldukça sentetiktir. Son olarak, piyasada az sayıda uzun UVA filtresi vardır ve güçlendiriciler bazen UVA korumasını iyileştirebilir.

Güçlendiricilerin Faydaları

Güçlendiricilerin kullanılmasının amacı, öncelikle güneş bakım ürünü formüllerinde kullanılan UV filtrelerinin miktarını azaltırken optimum etkinliği korumaktır. Bu, toksikolojik ve ekotoksikolojik etkiyi azaltmayı, ürünün duyusallığını ve performansını iyileştirmeyi, doğallık oranını artırmayı mümkün kılar.

Farklı Güçlendirici Türleri

Fransa’da kozmetik ürünler üretiminde yer alan kişi, güçlendiricileri iki ana kategoriye ayırır: UV filtrelerine benzer şekilde doğrudan etki eden güçlendiriciler (emilim, yansıma veya dispersiyon yoluyla) ve dolaylı etki edenler (film oluşturucular, dağıtıcılar, fotostabilizatörler, antioksidanlar).

Doğrudan Etki Mekanizmalarına Sahip Güçlendiriciler

Düzenleyici tartışmaların çoğu, özellikle emilim yoluyla etki eden bu ürünlere yöneliktir.

Emilme Yoluyla Etki Eden Güçlendiriciler

Avrupa Kozmetik Yönetmeliği’nin 14. maddesi, kozmetik ürünlerin Ek VI’sında listelenenler dışında UV filtreleri içermemesi gerektiğini şart koşar. Emilim yoluyla etki eden güçlendiriciler kullanıldığında, bunlara sıklıkla “sahte filtreler”, “gizli filtreler” veya “yanlış filtreler” denir.

Denetleme Makamlarının Hedefinde Olanlar Arasında:

∙ Butyloctyl Salicylate: Bu, UV emilimi olan bir yumuşatıcıdır, Ethylhexyl Salicylate’e (sınırlı %5’lik bir listelenmiş filtre) yapı olarak çok benzer, ancak herhangi bir kısıtlamaya tabi değildir ve güneş bakım ürününün üreticisi tarafından bir çözücü veya ıslatıcı madde olarak iddia edilebilir.

∙ Karanja seed oil (INCI: Pongamia Glabra Seed Oil), Hindistan’a özgü bir bitkidir ve Pongamol ve Karanjin olmak üzere iki UV emici molekül içerir. 2017 yılında, Fransız ANSM yalnızca karanja oil içeren güneş koruyucu ürünlerinin geçerli mevzuata uymadığını belirtti. Ayrıca hem UV filtresi hem de karanja oil içeren güneş koruyucu ürünlerinin iddia edilen SPF’nin UV filtresinden kaynaklandığını ve karanja oil maddesinden kaynaklanmadığını göstermesi gerektiğini belirtti.

Fransa’da kozmetik ürünler üretiminde yer alan kişi, “Bu, emilim yoluyla etki eden bir SPF güçlendirici kullanma ilgisini büyük ölçüde azaltır, çünkü her seferinde etkinliğin yalnızca UV filtresinden kaynaklandığını göstermek gerekir” yorumunu yaptı.

Ayrıca, yetkililerin görüş alanında olmadıkları ülkelerde de kullanılabildikleri unutulmamalıdır, ancak emilim güçlendiricilerin fotostabilitesi her zaman kontrol edilmelidir, aksi takdirde FPS büyük ölçüde azalacaktır.

Yansıma/Dağılım Yoluyla Etki Eden Güçlendiriciler

Bu, yetkililerin radarında olmama avantajına sahip oldukça büyük bir bileşen ailesidir.

İşte birkaç örnek:

∙ SunSpheres Powder (INCI: Styrene/Acrylates Copolymer), ışınları dağıtmak için farklı kırılma indislerine sahip boş küreler

∙ SunSpheres BIO SPF Booster (INCI: Microcrystalline Cellulose), Microcrystalline Cellulose’un ürünü stabilize ettiği, reolojisini etkilediği ve ardından ışınları dağıttığı daha doğal, mikroplastiksiz bir versiyon

∙ Resifa Solesphere H-33 (INCI: Silica), radyasyonu dağıtan yumuşak odaklı bir toz

Ve ayrıca:

∙ Covabead Crystal (INCI: Calcium Sodium Borosilicate)

∙ Tinomax CC (INCI: Calcium Carbonate, Hydroxyapatite)

∙ ZeoSAES UV Booster (INCI: Zeolite), diğerleri arasında yer alır.

Dolaylı Etki Mekanizmalarına Sahip Güçlendiriciler

Film Oluşturan Maddeler

Bir güneş bakım ürününün amacı, ürünün cildin pürüzlü noktalarına kaçmasını ve SPF’de düşüşe neden olmasını önleyen, cildin yüzeyine eşit ve sürekli bir film bırakmaktır.

Film oluşturan maddeler ayrıca suya, tere ve muhtemelen sürtünmeye karşı direnç sağlar. Filmin belirli bir yapı derecesine sahip olması gerekir: Ürün yayıldığında düşük viskozite beklenir ve ürün cilde uygulandığında viskozite hızla geri kazanılır.

En iyi bilinen film oluşturucular şunlardır:

∙ Unimer U-6 (INCI: Triacontanyl PVP)

∙ Advantage Plus polymer (INCI: VA/Butyl Maleate/Isobornyl Acrylate Copolymer)

∙ LexFilm Sun Natural (INCI: Capryloyl Glycerin/Sebacic Acid Copolymer)

∙ Antaron Soja Glyceride (INCI: Maleated Soybean Oil Glyceryl/Octyldodecanol Esters)

∙ SolPerForm 100 (INCI: Aqua, Hydrolyzed Wheat Protein/PVP Crosspolymer)

Dağıtıcı Maddeler

Mineral filtreler (titanium dioxide ve zinc oxide) için kullanılırlar, amaç formülde iyi dağılmalarını sağlamaktır.

Bazıları lipofiliktir:

∙ Dispersum DSP-OL300 (INCI: Polyhydroxystearic Acid)

∙ ChemSperse de Chemspire (INCI: Polyricinoleic Acid)

Diğerleri hidrofiliktir:

∙ Prayphos SHMP 450 (INCI: Sodium Hexametaphosphate)

∙ Valida S+, 3% gel (INCI: Aqua, Cellulose, Hydroxyacetophenone, 2 Hexanediol)

Fotostabilize Edici Ajanlar

Butyl Methoxydienzoylmethane gibi bazı filtreler fotostabildir. Işınlanmadan önce, bu tür filtreler sözde temel bir durumdadır. Işınlamanın etkisi altında, uyarılmış bir duruma, yani kararsız bir duruma geçer. Amaç, uyarılmış durumun enerjisini dağıtarak (ancak onu yok etmeden) onu uyarmayı ortadan kaldırmaktır.

Bir fotostabilizatör filtreyi stabilize edecek ve fotodegradasyon ürünlerini sınırlayacaktır.

Bu amaçla üçlü söndürücüler kullanılır:

∙ Synoxyl HSS (INCI: Trimethoxybenzylidene Pentanedione)

∙ Corapan TQ (INCI: Diethylhexyl 2,6-Naphthalate)

Ve daha da etkili olan, Singulet söndürücüler:

∙ SolaStay S1 (INCI: Ethylhexyl Methoxycrylene)

∙ AvoBrite (INCI: Acrylates copolymer)

Antioksidanlar

Güneş kremi formülünü antioksidanlarla zenginleştirmek, eritem (SPF) veya PPD – Kalıcı Pigmentasyon Koyulaşması (UVA-PF) görünümünü geciktirmeye yardımcı olur. Artırma etkisi in vivo testinde görülecektir.

Fransa’da kozmetik ürünler üretiminde yer alan kişi “Gerçek bir filtreleme eylemi olmadığı için, bu SPF’yi artırmak için önerilen bir strateji değildir,” yorumunda bulundu.

Yine de, UV radyasyonunun yarattığı reaktif oksijen türlerine karşı biyolojik koruma ajanları olarak kullanılabilirler (elbette fotostabil olmaları ve etkinliklerinin güneş kremi ürünlerinde korunması şartıyla).

İki örnek:

∙ SunBoost ATB (INCI: Argania Spinosa Kernel Oil, Tocopheryl Acetate, Bisabolol)

∙ SunActin (INCI: Helianthus Annuus (Sunflower) Sprout Extract, Tocopherol, Glycerin, Lecithin, Phenoxyethanol, Aqua).

Fransa’da kozmetik ürünler üretiminde yer alan kişi SPF güçlendiricilerinin tanımını şu şekilde vermiştir: “Listelenen UV filtreleriyle birlikte bir formüle eklendiğinde, listelenen UV filtrelerinin miktarını artırmaya gerek kalmadan söz konusu formülün SPF’sini artıran bir madde veya madde kombinasyonu.”

Genellikle çok işlevli olan, farklı etki mekanizmalarına sahip, UV filtrelerine benzer veya farklı olan bu bileşenler, onlarla sinerji içinde hareket eder ve uzun UVA ışınlarına karşı koruma sağlayan çok az filtre olduğu için UVA korumasını artırmak için özellikle yararlı olabilir.

Fransa’da kozmetik ürünler üretiminde yer alan kişi “Ne yazık ki, düzenlemeler belirli ülkelerde belirli kategorilerdeki güçlendiricilerin kullanımını kısıtlıyor, ancak yine de bunlar formülatörler için paha biçilmez araçlar ve güneş bakım ürünleri formüle etme zorluklarının üstesinden gelmelerini sağlıyor” diye de ekledi.

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?