Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Kozmetik SCCS

KOKULAR: SCCS’YE ÜÇ FARKLI GÖRÜŞ TALEBİ

Tüketici Güvenliği Bilimsel Komitesi (SCCS), Avrupa Komisyonu’ndan Kanserojen, Mutajen, Üreme Toksini (CMR) olarak sınıflandırılan iki bileşen (Methyl Salicylate, Çay Ağacı Yağı) ve endokrin bozucu olabileceği düşünülen bir bileşen (BHA) için güvenlik değerlendirmesi yapmak üzere yetki aldı.

METHYL SALICYLATE

Methyl Salicylate, parfüm karışımlarında ve ağız hijyen ürünlerinde tatlandırıcı ve yatıştırıcı olarak kullanılan bir bileşendir. Avrupa Komisyonu, bu bileşeni “Üreme için Toksik, Kategori 2” olarak sınıflandırmış ve SCCS’den güvenliğini değerlendirmesini istemiştir. Methyl Salicylate için 2022’de, çocuklar için belirli yaş gruplarında kullanımına yönelik kısıtlamalar getirilmiştir.

SCCS’ye Sorular:

  1. SCCS/1658/23 sonuçlarını ve toplam maruziyeti dikkate alarak, SCCS’den 0-3 yaş arası çocuklar için tasarlanmış ürünlerde kullanılan Methyl Salicylate’ın güvenli kabul edilen maksimum konsantrasyonunu yeniden değerlendirmesi istenmektedir.
  2. SCCS’nin, kozmetik ürünlerde Methyl Salicylate kullanımı ve çocukların maruziyeti ile ilgili başka bilimsel endişeleri var mı?

Son Tarih: 2 ay.

ÇAY AĞACI YAĞI

Çay Ağacı Yağı (TTO- Melaleuca Alternifolia Leaf Oil), cilt bakım, anti-mikrobiyal ve koku verme işlevlerine sahip bir bileşendir. Cilt, saç ve ağız bakım ürünlerinde kullanılmaktadır.

Tüketici Ürünleri Bilimsel Komitesi (SCCP), daha önce 2004 ve 2008 yıllarında TTO’nun güvenliğini değerlendirmiş ve bu bileşenin cilt hassaslaştırıcı olabileceği, cilt ve göz irritasyonuna neden olabileceği sonucuna varmıştır. Ancak, dermal emilim üzerine güvenilir veriler eksikliği nedeniyle güvenlik marjı hesaplanamamıştır.

ECHA’nın Avrupa Risk Değerlendirme Komitesi (RAC), 2024’te TTO’yu “Üreme Toksini Kategori 1B” olarak sınıflandırmayı önermiştir. Bu sınıflandırma, kozmetik ürünlerde CMR maddelerin kullanımını yasaklayan düzenlemeleri gündeme getirmiştir. Sadece belirli koşullar sağlandığında, bu tür maddelerin kozmetik ürünlerde kullanımı mümkündür.

SCCS’ye Sorular:

  1. Sağlanan veriler ışığında ve “Repr.1B” sınıflandırması ile 1223/2009 sayılı Yönetmelik’in 15(2)(d) maddesindeki koşulları dikkate alarak, SCCS, TTO’nun belirlenen maksimum konsantrasyonlarda durulanan ve durulanmayan kozmetik ürünlerde güvenli olduğunu düşünüyor mu?
  2. Alternatif olarak, SCCS’ye göre TTO’nun kozmetik ürünlerde güvenli kabul edilen maksimum konsantrasyonu nedir?
  3. SCCS’nin TTO kullanımıyla ilgili başka bilimsel endişeleri var mı?

Son Tarih: 6 ay.

BHA

7 Kasım 2018’de, Komisyon, endokrin bozucu (ED) maddelerle ilgili Kozmetik Ürünler Yönetmeliği (EC) No.1223/2009’un gözden geçirilmesini kabul etti. Kozmetik Yönetmeliği, ED’lerle ilgili açık hükümler içermemektedir; ancak insan sağlığını yüksek düzeyde korumayı sağlamak amacıyla bir düzenleyici çerçeve sunmaktadır.

Butylated Hydroxyanisole (BHA) bir antioksidandır ve kozmetik, ilaç ve gıda endüstrilerinde raf ömrünü uzatmak için kullanılır. BHA’nın potansiyel endokrin bozucu özellikleri nedeniyle SCCS tarafından güvenliği değerlendirilecektir.

SCCS’ye Sorular:

  1. BHA’nın kozmetik ürünlerde kullanımıyla ilgili özel endişeler var mı?
  2. BHA’nın insan sağlığı açısından potansiyel bir risk oluşturup oluşturmadığı değerlendirilecektir.

Son Tarih: 15 ay.

Bu değerlendirmeler, tüketici sağlığını koruma amacıyla önemli bir adım olarak öne çıkmaktadır. SCCS, bu yetkiyi yazılı prosedürle 2 Ekim 2024 tarihinde onaylamıştır.

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?