Almanya’da yapılan bir biomonitoring çalışmasında, insanların (anaokulu çocukları da dahil) idrar örneklerinde ftalat MnHexP seviyeleri tespit edilmiştir. Maruziyetin kaynağı belirsizdir. Bunun kozmetiklerde kullanımı yasak olan DnHexP’ye (CAS 84-75-3) maruziyetinden kaynaklanabileceği düşünülmektedir (Ek II/1559) – Repro 1B.
Kozmetik düzenleyiciler için endişe verici olan senaryo, bunun güneş kremlerinde UV Filtresi (Ek VI/28) olarak kullanılan DHHB’den (Diethylhexyl Butamido Triazone) (CAS 302776-68-7) bir iz olabileceğidir.
Bu sorun Almanya’da medya tarafından oldukça ilgi gördü, ancak Alman yetkililer (BfR ve UBA) MnHexP’nin tolere edilebilir günlük alım (TDI) ve sağlık bazlı değerlendirme değeri (HBM) ile karşılaştırıldığında düşük MnHexP seviyeleri seviyeleri nedeniyle olumsuz etkilerin olası olmadığı sonucuna varmıştır.
Bu konu, Almanya tarafından Avrupa Komisyonu’na taşınmış ve diğer Üye Devletlerin dikkatine sunulmuştur. Şu anda, DG GROW, DHHB’nin kozmetik ürünlerde UV filtresi olarak kullanımından kaynaklanan insan sağlığına dair belirli endişeleri ve potansiyel riskleri değerlendirmek amacıyla SCCS’yi görevlendirmeyi planlamaktadır. Ayrıca, DHHB preparatlarında teknik olarak kaçınılmaz bir kirletici olan DnHexP’nin minimum güvenli seviyesini belirlemek için de çalışmalar yürütülecektir.
DHHB’nin en son SCCS görüşü 2008 yılında yapılmıştı. Tüm bu yıllar sonra yeni veriler üretilmiş olabilir ve bu dosyanın en son standartlara göre güncellenmesi ve bu yeni sorunla ilgili bilgilerin eklenmesi gerekebilir.