Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
Avrupa Birliği Kozmetik

2024 GPSR DÜZENLEMELERİ VE SORUMLU KİŞİ ZORUNLULUĞU

13 Aralık 2024’ten itibaren Avrupa Birliği’ndeki tüm genel ürünlerin yeni Genel Ürün Güvenliği Yönetmeliği’ne (GPSR) uygun olması gerekmektedir. Direktiften Yönetmeliğe uyum sağlayacak herhangi bir geçiş dönemi bulunmamaktadır. Ancak 13 Aralık 2024’ten önce piyasaya sürülen GPSR’ye uygun ürünler piyasada kalabilecektir.

GPSR, gıda dışı tüketici ürünleri için yeni hükümler getirecek

Direktif gibi, GPSR de belirli bir sektör mevzuatının bulunmadığı gıda dışı tüketici ürünlerini kapsamaktadır. Yeni mevzuatla, genel ürünler önceki Yönerge ile karşılaştırıldığında ek gerekliliklere tabi tutulmuştur. Yeniliklerden bazıları şunlardır:

  • Daha güçlü piyasa gözetimi – Tedarik zincirindeki ürünlerin ve ekonomik operatörlerin tanımlanması, etiketlerde ve satış tekliflerinde gösterilecek ürün detaylarıyla güçlendirilir.
  • Çevrimiçi satışlara ilişkin açık hükümler – Çevrimiçi ürün satan ekonomik işletmeler, GPSR’nin 19. Maddesi uyarınca belirli yükümlülüklere tabidir, örneğin satış teklifinde izlenebilirlik bilgilerini dahil etme zorunluluğu gibi.
  • Sorumlu Kişi – Tüm ürünlerin, AB pazarında yerleşik bir Sorumlu Kişi’ye sahip olması gerekmektedir.
  • Kalite yönetim sistemi (QMS) – AB pazarına genel ürünler sunan üreticiler, şikayet kayıtları da dahil olmak üzere kalite amaçlarına yönelik belgelenmiş süreçleri olması gerekir.

Sorumlu Kişi Rolü

Genel ürünler için Sorumlu Kişi, yeni bir düzenleyici figürdür. 13 Aralık 2024 tarihinden itibaren, çevrimiçi veya geleneksel kanallarla satılan tüm ürünlerin, AB merkezli bir Sorumlu Kişi’ye sahip olması zorunlu hale gelecektir. Bu kişi, ürün güvenliği ve uygunluğuyla ilgili sorumlulukları üstlenecek ve yetkililerle iletişimde ana irtibat noktası olacaktır.

Sorumlu Kişi’nin Yükümlülükleri

  • Ürünün uygun bir teknik dokümantasyona sahip olduğunu ve piyasa gözetim otoritelerinin erişimine hazır tutulduğunu doğrulamak.
  • Ürünün etiketleme gerekliliklerine uyduğunu doğrulamak.
  • Ürünün uygunluğunu kanıtlamak için gerekli tüm bilgi ve belgeleri yetkiliye sağlamak.
  • Söz konusu ürünün risk oluşturduğuna inandığında piyasa gözetim otoritelerini bilgilendirmek.
  • Risk taşıyan, uygunsuz veya tehlikeli ürünler bulunması durumunda piyasa gözetimi ve denetimi yetkilileriyle işbirliği yapmak.
  • Sorumlu Kişi’nin ayrıntıları ürün üzerinde veya ambalajında, paketinde veya beraberindeki belgede yer almalıdır. Mesafeli satış durumunda ise, teklifte Sorumlu Kişinin bilgileri de belirtilmelidir.
Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?