Over 10 years we helping companies reach their financial and branding goals. Onum is a values-driven SEO agency dedicated.

CONTACTS
ABD Çevre Kozmetik

SAÇ BOYASI GÜVENLİĞİ: EWG VE FDA ÇELİŞKİSİ

Çevresel Çalışma Grubu (EWG), saç boyalarının sağlık riskleri taşıdığıyla alakalı uyararak, FDA düzenlemelerinin “yetersiz” olduğunu iddia etmektedir.

Pandemi döneminde evde saç boyası kullanımının artması, bu ürünlerin potansiyel risklerine yeniden dikkat çekilmesine yol açtı. Çevresel Çalışma Grubu (EWG), birçok renklendirme ürününde bulunan bileşenlerin cilt tahrişine ve kansere neden olabileceğini öne süren araştırmalara atıfta bulunarak, özellikle uzun süreli kullanıcılar ve salon çalışanları için kimyasal saç boyalarının risklerini vurgulamaktadır.

EWG, saç boyalarında kullanılan, cilt tahrişine veya kansere neden olabilecek yaygın bileşenleri aşağıdaki gibi listelemektedir:

  • Resorcinol
  • M-aminophenol
  • Methylisothiazolinone
  • P-phenylenediamine
  • Açıklanmayan “koku” veya ‘’parfum’’
  • Imidazolidinylurea
  • DMDM hydantoin

560 saç boyası üzerinde yapılan analizler, tehlikeli bileşenlerin yaygınlığını ortaya koymuştur. Araştırma, çoğu saç boyasının orta derecede tehlikeli olduğunu ve yalnızca %4’ünün en yüksek güvenlik derecesine sahip olduğunu göstermiştir.

2022 Modernizasyon Kozmetik Düzenleme Yasası, kozmetik ürünler üzerine daha sıkı düzenlemeler getirmeyi, özellikle güvenlik kayıtları ve etiketleme konusunda daha fazla şeffaflık sağlamayı hedeflemiştir. Ancak, EWG özellikle saç boyası ürünlerinde içeriklerin açıklanması ve güvenliği konusunda eksiklikler bulunduğunu belirtmektedir.

FDA, açıklamalara yanıt vermiştir;

EWG’nin kömür katranı boyaları için FDA’den onay alınmaması gerektiği hakkındaki ifadesinin doğru olduğunu, ancak bu boyaların bir uyarı ile etiketlenmesi gerektiğini belirtmektedir. Uyarı aşağıdaki gibi etikette yer almalıdır;

Uyarı — Bu ürün, bazı kişilerde cilt tahrişine neden olabilecek bileşenler içermektedir ve kullanılmadan önce ekli talimatlara göre bir ön test yapılmalıdır. Bu ürün, kirpikler veya kaşlar için kullanılmamalıdır; aksi takdirde körlüğe neden olabilir. (Federal Gıda, İlaç ve Kozmetik Yasası, 601(a)).”

FDA, kömür katranı saç boyası ürününe aşağıdaki durumlarda müdahale edilebilindiğini belirtmektedir:

  • Ürün etiketinde gerekli uyarı ifadesi yoksa veya uygun bir cilt testi talimatı ile birlikte gelmiyorsa,
  • Kömür katranı saç boyası harici herhangi bir bileşen zararlıysa,
  • Ürün kömür katranı boyası olmayan onaylanmamış bir renk katkı maddesi içeriyorsa,
  • Ürün başka bir şekilde katkı maddesi veya yanıltıcı etiketleme nedeniyle standartlara uymuyorsa.

FDA, ürün etiketinde yasal uyarı ifadesi ve müşterilerin saçlarını boyamadan önce cilt testi yapmaları için yeterli talimatlar bulunduğu sürece, kömür katranı saç boyalarının zehirli veya zararlı maddeler içerdiği gerekçesiyle müdahalede bulunamamaktadır.

Bunun üzerine FDA, saç boyası güvenliği üzerine yapılan araştırmaları izlemeye devam ettiğini ve içeriklerin güvenliğini değerlendirmesine yardımcı olan olumsuz olay verilerini topladığını belirtmiştir.

KANSER ENDİŞELERİ

EWG, saç boyasında kullanılan bir renk maddesi olan rezorsinolün cilt hassasiyeti, endokrin bozukluklar ve kanser gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtmektedir. Ayrıca, P-phenylenediamine adlı başka bir renk maddesinin, kanser ve diğer sağlık riskleri ile ilişkili olduğu gerekçesiyle Avrupa kozmetiklerinde yasaklandığını da ifade etmektedir.

EWG, kanser risklerinin yanı sıra, saç boyalarının aynı zamanda alerjik reaksiyonlara da neden olduğunu ve bir çalışmanın saç boyalarını alerjik reaksiyonların en yaygın kaynaklarından biri olarak tanımladığını belirtmiştir.

Kuruluş, tüketicileri saç boyalarıyla ilişkili potansiyel riskler konusunda bilgilendirmeye çağırıyor. Özellikle, ABD düzenlemelerinin hem çalışanları hem de tüketicileri savunmasız bıraktığını düşündüklerini vurgulayarak, bu bilgilendirmeyi önemli bulmaktadır.

Sohbeti Başlat
Merhaba. Size yardımcı olmamızı ister misiniz?